Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Škola džentlmenov: Odhaľujeme tajomstvá ležérnej elegancie!
Zdielať na
Life

Škola džentlmenov: Odhaľujeme tajomstvá ležérnej elegancie!

Zdroj: Shutterstock

„Môžem si naozaj obuť tenisky k obleku? Sú roláky ešte v móde?,“ pýtate sa a my odpovedáme.

Každú sezónu prichádzajú nové módne trendy a približne každých desať až pätnásť rokov sa ponímanie aktuálnej módy mení úplne. Dnes viac o tom, čo definuje ležérnu eleganciu a ako si tento štýl osvojiť.

V posledných mesiacoch sa v móde čoraz častejšie vyskytujú prvky 70. a 80. rokov a čoraz viac mužov s nimi úspešne experimentuje. Hovoríme o širokých nohaviciach, luxusných teniskách, voľných oblekoch, zemitých farbách a zamatových materiáloch. Miešanie formálnejších kúskov s oblečením na voľný čas, ako napríklad dvojradové sako s rolákom a teniskami, slušné nohavice s bielym tričkom a retro športové oblečenie doplnené štýlovou vetrovkou spolu tvoria novú definíciu ležérnej elegancie. A my si myslíme, že takýto štýl je veľmi cool.

Roláky sú stále in

Za posledné storočie roláky nikdy z módy úplne nevyšli. Nosil a nosí ich každý od Jamesa Bonda, Steva McQueena až po Steva Jobsa. V 60. a 70. rokoch prevzali roláky za svoju uniformu kreatívni umelci, spomenieme napríklad The Beatles alebo generáciu bítnikov. Roláky nie sú protipól slušnej košele, ale ich obmenou. Na zimu sú najvhodnejšie kašmírové alebo vlnené roláky, ktoré sa skvele hodia k saku, kabátom ale aj športovým bundám. Stavte na klasické farby ako olivová, sivá alebo vínovo červená.

Protip: jednofarebný rolák skvele doplní nohavice, kabát alebo oblek so vzorom princa z Walesu či kohútej stopy, o ktorých sme písali pred týždňom.
​Tenisky a oblek, jednoznačné áno

Pred desiatimi rokmi bolo nemysliteľné prísť do kancelárie v teniskách. Dnes je táto obuv vo väčšine profesií prijateľná - ako prví začali tento štýl preferovať zamestnanci kreatívnych firiem, dnes vidíte tenisky a oblek aj na bankároch či právnikoch. Táto kombinácia je akceptovateľná lebo spĺňa podmienky štýlu smart casual, kedy sa celkový outfit skladá z dvoch tretín formálneho a jednej tretiny neformálneho oblečenia. Pokiaľ aj vám táto kombinácia imponuje, dbajte na detaily. Aby tento look vyzeral ucelene, oblek by mal byť z menej formálneho spektra a tenisky presne naopak, z kvalitnej mäkkej kože alebo semišu.

​Športové oblečenie nie je len pre atlétov

Ako sa vôbec oblečenie na šport zaradilo do módnych rubrík? Jednoducho tak, že vyzerá dobre. Keď sa pozriete na legendy športu, rockerov či umelcov 60. a 70. rokov, všetci si zachovali profesionálny výzor aj v športovej súprave. Aby ste zanechali podobný dojem, držte sa pravidla niečoho športového s niečím slušnejším. Stavte na mikiny a topy známych športových značiek a na kvalitu, čo sa týka teplákov - ich kašmírová či vlnená verzia je na jeseň ako stvorená.

Moderný muž nosí vychádzkové nohavice  

Tí skúsenejší z vás ich budú poznať pod názvom „baloňáky“. Voľné látkové nohavice s vyšším pásom, pukmi alebo bez, momentálne zažívajú návrat a obrovský boom. Pokiaľ na takéto nohavice nie ste zvyknutý, dajte im šancu. Túto jeseň odporúčame pár univerzálnej sivej farby, ktorý počas týždňa doplňte sakom do práce a cez víkend si ich zoberte na obed spolu so semišovými topánkami, teplým svetrom a kabátom. Ležérna elegancia par excellence!