Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Môže vám vegetariánska strava zachrániť život?
Zdielať na

Môže vám vegetariánska strava zachrániť život?

Zdroj: PETA

Prechod na vegetariánsku stravu by mohol zabrániť až tretine predčasných úmrtí. Minimálne to naznačujú výsledky novej štúdie, ktorú urobili odborníci z Harvard Medical School.

Zlá životospráva si po celom svete každoročne vyžiada asi 30 miliónov životov. V tejto súvislosti sa hovorí o takzvaných "preventabilných úmrtiach" - teda takých, ktorým teoreticky bolo možné zabrániť.

"Práve sme urobili nejaké výpočty zamerané na otázku, ako veľmi by posun smerom k zdravšej, viac rastlinnej - nie nevyhnutne vegánskej - strave mohol znížiť mieru úmrtnosti. A odhadujeme, že by mohol zabrániť asi tretine úmrtí,"

- uviedol jeden člen tímu Walter Willett.

Na získanie tohto výsledku vôbec nebolo potrebné zohľadniť napríklad fajčenie či fyzickú aktivitu. Dôvodem je vraj skutočnosť, že vyvážený vegetariánsky jedálniček má na náš organizmus veľmi pozitívny vplyv: znižuje krvný tlak, riziko srdečného záchvatu, index telesnej hmotnosti atď.

Samozrejme, nie každý sa mäsa môže či chce vzdať úplne. Všeobecne by sa ale dalo povedať, že čím menej ho budeme jesť, tým lepšie. Záleží aj na konkrétnom druhu - pokiaľ sa ukazuje, že konzumácia červeného mäsa zvyšuje pravdepodobnosť ochorenia rakovinou, môžeme proste uprednostňovať napríklad kuracie či králičie. V tejto súvislosti si zaslúži zmienku najmä takzvané semi-vegetariánstvo a pesco-vegetariánstvo.

"Myslím, že ľudia si predstavujú, že zdravá výživa má len mierny efekt a vegetariánska strava vám môže pomôcť trochu schudnúť. Ale keď sú tieto diéty správne postavené, potom myslím, že sú nesmierne silné,"

- komentoval to prezident Physicians Committee for Responsible Medicine Neal Barnard.