Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
6 užitočných rád pre dokonale vypracované telo
Zdielať na
Life

6 užitočných rád pre dokonale vypracované telo

Zdroj: Shutterstock

Na internete nájdete množstvo tipov ako sa vypracovať, cvičiť a stravovať. Samozrejme, aj my sa snažíme pomôcť, ale nikdy sme netvrdili, že transformácia vášho tela pôjde rýchlo a ľahko. Pre výsledky musíte tvrdo makať a existujú rady, o ktorých by ste mali vedieť.

Ktoré sú nami spomínané rady? Sú to všeobecne známe fakty, o ktorých sa nedá pochybovať, ale veľa ľudí na ne rado zabúda, prípadne o nich nechce ani počuť. Našťastie osobný tréner Sam Wood, ich pre nás pekne zozbieral.  

1. Váha vás neurobí šťastným 

Šťastie človeka nezávisí od jeho váhy ani veľkosti oblečenia, ktoré nosí. Vždy túžime po tom, čo nedokážeme dosiahnuť. Samozrejme, nie je na škodu, ak si vytýčite konkrétne ciele, ale vaše šťastie od nich nezávisí. Snažte sa udržiavať svoje psychické a fyzické zdravie, a ak ste v poriadku, nemusí vás nič trápiť. 

2. Cvičenie nie je trest, ale privilégium 

Jeden z najobľúbenejších citátov Sama Wooda znie:

„Necvičte preto, že svoje telo nenávidíte, ale preto, že ho milujete.“ 

Cvičte, pretože tým posilňujete svoje svaly a kĺby a to je dobré pre vaše srdce aj náladu. Na svete je množstvo ľudí, ktorí túžia len po tom,  aby mohli cvičiť. Myslite na to ako na príležitosť. 

3. Zlý jedálniček sa nedá odcvičiť

Zbytočne každodenne tvrdo makáte, ak sa pred a po tréningu napchávate množstvom nekvalitnej stravy. Takto nikdy nedosiahnete vytúžený cieľ. Ani neuveríte, koľko pohybu si vyžaduje, aby ste si odcvičili pizzu, ktorú ste zjedli v piatok poobede. Pritom, čo vojde, treba aj spáliť, inak sa chudnutie nenaštartuje. Cvičenie a správne stravovanie idú ruka v ruke. 

4. Cvičenie nevyváži sedavý spôsob života 

Ak týždenne strávite v kancelárii viac ako 40 hodín, jeden tréning vám nestačí. Je potrebné oveľa väčšie množstvo času, ak sa chcete vyhnúť nebezpečenstvu, ktoré predstavuje sedavé zamestnanie pre vaše zdravie. 

5. Neexistujú niekoľkodňové zázračné metódy 

Chudnutie, alebo naberanie svalovej hmoty nie je práve lineárny proces. Sú tam prelomové body a vzostupy a pády, keď veci nejdú tak, akoby sme chceli. Bez ohľadu na to, sa neustále prispôsobujeme a učíme. Napríklad, po obnovení tréningu po zranení alebo chorobe, ste opäť o krok bližšie k cieľu. Ide o dlhodobý proces a cesta je namáhavá, ale stojí za to vydržať. 

6. Nechudne sa len z brucha 

Je chybou si myslieť, že schudnúť sa dá len z brucha, stehien či bokov. Nič také neexistuje. Nie je možné spaľovať tuk len z jednej časti tela. Na to, aby ste sa zbavili nadváhy je potrebná vyvážená strava a dostatočný pohyb. Ak sa tak stane, môžeme začať hovoriť o tom, ako konkrétne partie vylepšovať pomocou konkrétnych cvičení.