Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lahodná, chutná a aromatická: Zoznámte sa s pestrou gréckou kuchyňou
Zdielať na

Lahodná, chutná a aromatická: Zoznámte sa s pestrou gréckou kuchyňou

Zdroj: Shutterstock

Aj keď je chutný gyros zabalený v čerstvom pita chlebe a poliaty tzatziky stále u nás zriedkavý, grécka gastronómia toho ponúka ďaleko viac a je oveľa pestrejšia.

Olivový olej, mäso, čerstvá zelenina a typické koreniny – pre grécku kuchyňu je typická slnečná stredomorská atmosféra, s jemne aromatickými jedlami. Ak je to možné, ochutnajte ich pôvodné miestne špeciality priamo v Grécku.

Grécky či turecký gyros?

Pouličné jedlo gyros je asi najznámejším pokrmom gréckej a tureckej kuchyne. Gréci ho plnia do olivového, mierne žltého pita chleba a ponúkajú s jogurtovo-uhorkovým tzatziki a vyprážanými zemiakmi. Preto je ich gyros oveľa jemnejší a menej korenistý v porovnaní s tureckým variantom, ktorý poznáme u nás.

Skvelou alternatívou gyrosu je börek, koláč z lístkového cesta s plnkami ako špenát, feta syr alebo hovädzie mäso. Zvyčajne je väčší a celkom sýty, takže dva kusy vám budú bohato stačiť. Jeho sladká verzia, sa plní vareným vanilkový krémom a jeho veľký okrúhly tvar pripomína maďarské fánky. Obidva typy kúpite v miestnych pekárňach a budú ideálnym spoločníkom vašich prechádzok.

Predjedlá

Obľúbeným gréckym predjedlom je tzatziki vyrobené z vysoko kvalitného gréckeho jogurtu, uhorky, cesnaku a olivového oleja, ktoré sa konzumuje s čerstvým chlebom. Ďalším populárnym predjedlom podobným našej plnenej kapuste je dolma – mäsom plnené listy viniča. Syr feta sa tiež teší veľkej obľube, podáva sa s olivovým olejom, alebo ako prísada šalátov. Chuť tradičného gréckeho feta syra vyrábaného z ovčieho mlieka, je oveľa výraznejší ako ten, ktorý sa u nás predáva ako biely syr. Aj ricotta podobná tvarohu, má oveľa výraznejšiu chuť ako jej talianska verzia.

Dolma

Dolma

Shutterstock

Zaujímavosť: Miestne jogurty medzinárodných značiek majú oveľa hustejšiu konzistenciu a sú sýtejšie ako tie naše a pripomínajú grécke jogurty.

Hlavné jedlá

Grécka kuchyňa sa zvyčajne skladá z hovädzieho a jahňacieho mäsa. Stifado, ktoré pochádza z Kréty, je dusený hovädzí alebo teľací perkelt. Podáva sa v typických hlinených nádobách  s omáčkou z bieleho vína a bez prílohy. Najčastejšie si do neho namáčajú olivový pita chlieb.

Stifado

Stifado

Shutterstock

​Ďalšou pochúťkou je suvlaki, ktorú môžeme vizuálne prirovnať k ražniči. Jahňacie, bravčové alebo kuracie mäsové kocky sa nastoknú na špíz a farebne doplnia cibuľou a paprikou. Grilujú sa nad ohňom a podávajú k nemu opekané zemiaky.

Suvlaki

Suvlaki

Shutterstock

​Musaka je vlastne plnený baklažán. Na seba sa naukladajú plátky baklažánu a mletého mäsa a vrch sa poleje bielou bešamelovou omáčkou, posype syrom a do chrumkava zapečie v rúre. Nepodáva sa k nemu obloha, je to samo o sebe veľmi chutné a sýte jedlo. Podobné je aj pastitsio, do ktorého sa miesto baklažánu dávajú varené makaróny.

Pastitio

Pastitio

Shutterstock

​Spomedzi rybích pochúťok sú medzi domácimi aj turistami veľmi populárne vyprážané kalamáre v cestíčku a citrónové sépiové krúžky.

Dezerty

V reštauráciách môžete ochutnať krémové, čokoládové a ovocné pité, ale miestni konzumujú sladkosti len veľmi zriedkavo. Ak už, tak si zobnú z medovej baklavy, alebo želatínovej kocky posypanej práškovým cukrom. Veľmi populárny je však lekvár a džemy, najmä zo sladkých fíg a kaktusu.

Nápojové špeciality

Z typických gréckych nápojov sú asi najznámejšie ouzo ochutené anízom a Metaxa, ale Gréci radi pijú aj svetlé pivá, nealkoholické zázvorové pivo alebo sladké likéry. Na ostrove Korfu vyrábajú osviežujúci likér z horkých citrusových plodov kumkváty.

Likér Koum Quat

Likér Koum Quat

Shutterstock