Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Príbeh zrodenia kráľa luxusných hodiniek
Zdielať na

Príbeh zrodenia kráľa luxusných hodiniek

Zdroj: Rolex

Legendárna značka Rolex môže svojou jednotvárnosťou pôsobiť vo svete luxusných hodiniek trochu ako mainstream. Ale nikto nemôže spochybniť, že bola prvým priekopníkom vo svete kvalitných hodiniek. Ak si tieto ikonické hodinky nasadíte na zápästie, nosíte so sebou príbeh starý takmer 122 rokov.

Všetko to začalo v roku 1900, keď sa vtedy 19-ročný nemecký mladík Hans Wilsdorf rozhodol, že sa presťahuje do Švajčiarska, kde sa ocitol v kolíske hodinárskeho priemyslu v spoločnosti La Chaux-de-Fonds.

Po troch rokoch sa rozhodol, že pôjde do Londýna, kde o niečo neskôr spolu so svojim švagrom Alfred James Davisom rozbehli vlastný obchod s hodinkami s názvom Wilsdorf & Davis. Ich podnikanie sa rýchlo rozrástlo. Zo začiatku do Anglicka importovali len mechaniku švajčiarskych hodiniek Hermann Aegler, ktorú dávali do kvalitného puzdra značky Dennison. Tieto hodinky potom predávali klenotníkom, ktorí si na ne umiestnili vlastný punc. Viaceré z nich mali gravírovanú skratku W&D.

Až o niekoľko desaťročí neskôr, 15. novembra 1915, si zaregistrovali značku, ktorá zmenila históriu náramkových hodiniek a dnes je spájaná predovšetkým s vysokou kvalitou a luxusom - Rolex.

Hans Wilsdorf (1881-1960)

Hans Wilsdorf (1881-1960)

Rolex

​Kew Observatory im po 45-dňovej kontrole pridelili značku precíznosti ’Class A’, ktorú dovtedy udeľovali len námorným chronometrom.  

V roku 1919 sa spoločnosť kvôli vysokým daniam luxusného tovaru presťahovala do Ženevy a po vojne späť do Veľkej Británie, keďže náklady na prácu so zlatom a striebrom tam boli podstatne nižšie. Či už vo Švajčiarsku alebo Veľkej Británii, Wilsdorf mal stále na zreteli kvalitu a precíznosť svojich výrobkov.

Svoju pozornosť nevenoval len mechanike, ale aj puzdrám. V septembri roku 1926 si pod názvom Oyster nechal patentovať vodotesné puzdrá. Tento názov si zachovali vodotesné modely hodiniek Rolex až podnes. V tom istom roku patentoval aj vodotesné korunky na naťahovanie, ktoré sa stali dôležitým míľnikom vo vývoji vodotesných hodiniek.

Vodotesné hodinky zažili najväčší prelom počas jedného vzrušujúceho testu. Mladá Londýnčanka Mercedes Glietz preplávala kanál La Manche s hodinkami Rolex na zápästí. Hodinky nielenže nepremokli, ale si zachovali aj svoju presnosť. Rok na to, spravili s hodinkami Oyster ešte náročnejší test. Umiestnili ich na osem hodín do ľadovej vody. Výsledkom bolo len sekundové meškanie, čo verejnosť úplne uchvátilo. Rolex prerazil.

Mercedes Glietz preplávala kanál La Manche s hodinkami Rolex na zápästí.

Mercedes Glietz preplávala kanál La Manche s hodinkami Rolex na zápästí.

Rolex

​Do roku 1945 vyrobili až 50 tisíc kusov hodiniek, ale ešte v tom roku prišli s ďalšou prelomovou novinkou. Objavili sa Rolex Datejust, prvé náramkové hodinky s dátumovkou.

Najznámejšia značka výrobcu uzrela svetlo sveta o osem rokov neskôr. V roku 1953 prišiel štýlový, nadčasový Submariner, s vodotesnosťou do hĺbky 100 metrov. Dnešné potápačské hodinky Rolex Deepsea sú vodotesné až do hĺbky 3 900 metrov.

Ako sa striedali ikonické modely hodiniek (GMT Master ako prvé ukazovali naraz dve časové pásma, prvý chronograf značky Rolex Daytona), tak sa stávala značka čoraz slávnejšou.

Odvtedy sú rolexky nerozlučným priateľom hollywoodskych filmov, grandslamových turnajov, súťaží plachetníc a horných desaťtisíc. Nie náhodou ich Forbes vlani zaradil na 64. priečku najsilnejších globálnych značiek.

​Dokonalé hodinky

Ak ste niekedy uvažovali nad názvom vašej podnikateľskej činnosti, isto viete, nakoľko je to ťažké. Nevieme presne, koľko šedín prinieslo Wildorfovcom, kým sa zo značky Wilsdorf & Davis stal Rolex, ale isté je, že im to trvalo roky.

Mnohí sa domnievajú, že Rolex je skrátením francúzskeho výrazu “Houloguorie Exquise”, ktorého hrubý preklad by mohol znamenať „dokonalé hodinky.“  Iní tvrdia, že slovo Rolex pripomína tikanie hodiniek.

Jedným z najdôležitejších parametrov názvu bolo pre Wilsdorfovcov, aby „bolo jednoduché ho vysloviť vo viacerých jazykoch“ a zároveň sa „ťažko mýlilo“. Krátky názov je na číselníku dobre čitateľný a po rokoch sa zlúčil s čoraz populárnejším fontom písma Garamond, ktorý sa najčastejšie používa k napísaniu značky.

Rolex Cosmograph Daytona Oyster

Rolex Cosmograph Daytona Oyster

Rolex

​Napriek tomu, že boli populárni už v roku 1908, Wilsdorf a Davis chceli nezabudnuteľné logo. V roku 1925 sa rozhodli pre päť cípu korunu. Aj tá je zdrojom viacerých legiend. Podľa niektorých logo symbolizuje päť prstov ľudskej ruky, iní tvrdia, že ide o vetvy stromov na konci ktorých sú perly. Rolex nepotvrdil ani jednu verziu.  

Jedno je isté, koruna dokonale zahŕňa základné hodnoty Rolexu, ktorými sú výnimočnosť a luxus a jej päť cípov sa dokonale zhoduje s piatimi písmami názvu. Môžeme odvážne tvrdiť, že hodinky Rolex sú korunovaním úspechu a tvrdej práce – či už ich výrobcu alebo vlastníka.