Prečo nedokážeme prestať s čipsami? Vedci odhalili dôvod
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: FREEPIK.com
Nie je to len o slabej vôli. Vysoký obsah tuku v jedle mení naše črevá tak, že mozog nedostane signál „stačilo“.
Je prakticky nemožné zjesť z vrecka čipsov len jeden. To isté platí pre syry, zmrzlinu či iné kalorické bomby. Podľa výskumu americkej University of Georgia za tým stojí biologický mechanizmus – tučné jedlá menia črevnú mikroflóru tak, že stratíme schopnosť vnímať, že sme plní.
Vedci skúmali päťdesiat potkanov – polovica mala vyváženú stravu, druhá polovica potraviny s vysokým obsahom tuku, ktoré vedú k priberaniu. Potkany mohli jesť, koľko chceli. Po dvoch mesiacoch boli „tučné“ potkany o 25 percent ťažšie než tie na normálnej strave.
Analýza ukázala, že u nich došlo k výraznej zmene črevnej flóry. Niektoré baktérie zmizli, iné sa premnožili, čo narušilo fungovanie parasympatického nervu. Ten má pritom kľúčovú úlohu – posiela do mozgu signál, že žalúdok je plný.
Keď sa tento mechanizmus pokazí, mozog nevyhodnotí, že máme prestať jesť. Preto dokážeme do seba pchať tučné jedlá aj vtedy, keď sme už dávno sýti. Vedci dodávajú, že spojenie medzi črevami a mozgom funguje u potkanov a ľudí veľmi podobne – a preto nás čipsy a iné kalorické bomby tak ľahko „oklamú“.