Polojasno
16°
Bratislava
Ľuboš, Ľubor
24.9.2024
Praveké táborisko je 13 tisíc rokov prázdne: Záhada pretrváva
Zdielať na

Praveké táborisko je 13 tisíc rokov prázdne: Záhada pretrváva

Zdroj: FreePik

Pred viac ako 10 tisíc rokmi sa na tomto mieste udiali dôležité veci a odvtedy je zahalené rúškom tajomstva.

Lokalita Belson Clovis v okrese St Joseph v štáte Michigan poskytuje ďalšie dôkazy o tom, že príslušníci kultúry Clovis sa usadili v rôznych častiach Severnej Ameriky už pred 13 tisíc rokmi. Táborisko, ktoré vykopali archeológovia z Michiganskej univerzity, je jedným z najstarších v severnej časti Spojených štátov. Kamenné nástroje, ktoré sa tu našli, najmä oštepy a iné lovecké nástroje, odhaľujú dávny spôsob života, na ktorý čas takmer úplne zabudol.

Kultúra Clovis je jednou z najzáhadnejších skupín pravekej doby. Dlho sa predpokladalo, že to boli prví ľudia, ktorí prišli do Ameriky, hoci tento názor bol medzitým vyvrátený novšími výskumami. Clovisovia však zohrali dôležitú úlohu pri osídľovaní Severnej Ameriky a zanechali po sebe pôsobivé technologické dedičstvo. Charakteristické pahorky - s dlhým kanálom, prechádzajúcim stredom - sa rýchlo rozšírili po celom kontinente.

Jednou z najzaujímavejších vlastností nástrojov objavených na lokalite Belson Clovis je, že obsahujú stopy živočíšnych bielkovín. Analýza ukazuje, že ľudia, ktorí tu žili, lovili tury, soby, králiky a divé prasatá. To naznačuje, že ich strava bola oveľa pestrejšia, ako sa doteraz predpokladalo. Ľudia z kmeňa Clovis lovili nielen veľkú zver, ako sú mamuty a mastodonty, ale aj menšie zvieratá, ktoré im slúžili ako potrava.

Mimoriadne zaujímavým detailom nástrojov nájdených počas vykopávok je, že niektoré z nich sú vyrobené z kremeňa Paoli, ktorý sa vyskytuje len v severovýchodnej časti Kentucky. To naznačuje, že ľudia z kmeňa Clovis, ktorí tu žili, cestovali na veľké vzdialenosti a pravdepodobne obchodovali alebo vymieňali s inými skupinami. Výskumníci sa domnievajú, že títo ľudia žili v strednej Indiane počas chladných zimných mesiacov a v lete sa usadili na lokalite Belson, pričom tento migračný model opakovali každoročne až päť rokov.

Analýza nástrojov a kamenných zdrojov, ktoré sa tu našli, naznačuje, že ľudia z kmeňa Clovis nežili len ako miestne skupiny, ale boli súčasťou rozsiahlej siete, ktorá sa rozprestierala po celom kontinente. Podľa Brendana Nasha, vedúceho výskumu, museli títo ľudia každý rok prejsť rovnakú migračnú trasu z Mexika do Michiganu. To môže vysvetľovať, prečo ich kopije vykazujú podobné štylistické znaky v rôznych častiach Severnej Ameriky.

Lokalita Belson Clovis je dôležitým objavom, pretože poskytuje ďalšie dôkazy o spôsobe života a migračných vzorcoch kultúry Clovis. Táto lokalita ilustruje stratený spôsob života, pri ktorom sa skupiny ľudí rok čo rok vracali do rovnakých táborísk, pričom sa neustále prispôsobovali podmienkam prostredia. Kamenné nástroje a vykopané pozostatky zvierat nám pomôžu lepšie pochopiť, ako títo ľudia žili a lovili a ako komunikovali s inými skupinami v rôznych častiach kontinentu.

Tento objav ponúka nový pohľad na rozmanitý spôsob života kultúry Clovis, ktorá bola viac než len spoločenstvom lovcov veľkých zvierat. Zistenia ukazujú, že títo ľudia mali zložité vzťahy a rozsiahle migračné trasy, pričom dodržiavali pestrú stravu a prispôsobovali sa výzvam Ameriky.

Súvisiace články