Jasno
21°
Bratislava
Zdenka
23.9.2024
Vedci odhalili záhadu zvukov z Mariánskej priekopy
Zdielať na

Vedci odhalili záhadu zvukov z Mariánskej priekopy

Pozrite si tiež archívne video o smrti slávnej nórskej veľryby.

Vyzerá to tak, že sa dostali k podstate prípadu.

Umelá inteligencia dosiahla ďalší mimoriadny prelom v morskej biológii. Zariadenie známe ako „Shazam pre veľryby“ nedávno priviedlo výskumníkov k zvláštnemu, dlho záhadnému zvuku v hlbinách Mariánskej priekopy. Tento zvláštny zvuk sa v tomto úseku Tichého oceánu ozýva už od roku 2014 a dlho mátal odborníkov. Teraz sa však ukázalo, že jeho zdrojom je Brydeova veľryba.

Hluk, ktorý bol prvýkrát zaznamenaný v roku 2014 a ktorý dostal názov „Biotwang“, znel skôr ako zvuk lode než morského živočícha. Hoci vedci vtedy predpokladali, že by za ním mohol byť nejaký druh veľryby, nevedeli presne, o aký druh ide.

„Predpokladali, že ide o veľrybu hrbatú,“ uviedli autori štúdie, “ale bez vizuálnych dôkazov sa druh nedal jednoznačne určiť.“ Prvou výzvou bolo jasne identifikovať zdroj zvuku.

Vedci nahrali zvuky z Mariánskych ostrovov a potom spolupracovali s odborníkmi na umelú inteligenciu zo spoločnosti Google, ktorí vyvinuli špeciálny nástroj na identifikáciu zvukov veľrýb. Nástroj skombinoval vizuálne a akustické údaje a nakoniec sa mu podarilo spojiť „Biotwang“ s Brydeovými veľrybami, presnejšie s Balaenoptera brydei.

Tento výsledok bol mimoriadne vzrušujúci, pretože o štruktúre populácie a migráciách Brydeových veľrýb sa vedelo len málo. Pomocou umelej inteligencie výskumníci retrospektívne preskúmali predchádzajúce zvukové záznamy zo stredného a západného Tichého oceánu a zistili, že „Biotwang“ je sezónne sa opakujúci zvuk. Tento zvuk zaznamenali v oblasti Mariánskych ostrovov a tiež na východ od ostrova Wake.

Výskum ukázal, že Brydeove veľryby migrujú sezónne medzi nízkymi a strednými zemepisnými šírkami. Pohyb veľrýb sa pozoroval najmä v období od februára do apríla a od augusta do novembra, keď prechádzali v blízkosti miest nahrávania.

„Sezónny výskyt 'Biotwangov' je v súlade s migráciou Brydeových veľrýb medzi nízkymi a strednými zemepisnými šírkami,“

uviedli výskumníci. Najvyššia aktivita bola zaznamenaná v období od augusta do novembra, keď sa veľryby pohybovali v blízkosti miest zaznamenávania.

Tento výskum vrhol nové svetlo na západnú populáciu Brydeových veľrýb v severnom Pacifiku, najmä na ich rozšírenie, ktoré sa vyznačuje sezónnymi a medziročnými výkyvmi. Vedci predpokladajú, že tieto zmeny pravdepodobne súvisia so zmenami oceánografických podmienok.

Význam tohto objavu spočíva v tom, že o Brydeových veľrybách sa doteraz vedelo len málo, najmä v okolí Mariánskej priekopy. Výskum pomocou umelej inteligencie nielenže priekopnícky identifikoval vokalizáciu veľrýb, ale má aj potenciál prispieť k lepšiemu pochopeniu pohybu a populačnej dynamiky tohto druhu.

Štúdia predstavuje dôležitý krok k pochopeniu morského života, najmä druhov, o ktorých sa vie len málo. Použitie technológií umelej inteligencie umožnilo výskumníkom získať oveľa presnejší obraz o týchto ťažko pozorovateľných živočíchoch a pomôže usmerniť budúci výskum.

Článok o tomto objave bol uverejnený vo vedeckom časopise Frontiers in Marine Science a vzbudil veľký záujem morských biológov aj výskumníkov v oblasti umelej inteligencie.

Čo žije na dne Mariánskej priekopy? Pozrite si nasledujúce video a dozviete sa to:

Súvisiace články