Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Z Arktídy prichádzajú strašidelné zvuky: Niektoré neznámeho pôvodu
Zdielať na
Video

Z Arktídy prichádzajú strašidelné zvuky: Niektoré neznámeho pôvodu

Zdroj: Pixabay

Veľryby a tulene sa dorozumievajú nadpozemskými zvukmi a ľadovce narážajú na seba zvukom podobným výstrelom.

V rámci spoločného projektu s Helmholtzovým inštitútom na Univerzite v Oldenburgu (Helmholtz Institute for Functional Marine Biodiversity) a Inštitútom Alfreda Wegenera výskumníci dva roky používali hydrofóny umiestnené na arktických a antarktických miestach na zber rôznych arktických zvukov, ktoré pozorovateľom umožnili počúvať rozmanitý život a udalosti tejto zdanlivo osirelej krajiny. Odborníci pomocou nahrávok skúmali, ako zvukové efekty, ktoré sa pod vodou dostanú ďalej ako akýkoľvek iný zmyslami vnímateľný signál, odhaľujú každodenný život a komunikáciu fauny v krajine, ako aj to, ako zvuky ľudskej činnosti zapadajú do procesov prírodného prostredia.

V rámci projektu vzniklo celkovo 50 krátkych klipov s miestnymi udalosťami, ktoré zobrazujú širokú škálu zvukov, od nárazov ľadovcov cez signály tuleňov a spevy veľrýb až po seizmické rázové vlny, ktoré vytvárajú vzduchové delá. Zaujímavosťou tejto zbierky je, že nahrávky boli minulý rok zaslané viacerým umelcom, ktorí si z nich mohli vybrať a vytvoriť krátke hudobné dielo a dať tak novú formu a melódiu zvukom, ktoré sa niekedy zdali byť nadpozemské alebo dokonca desivé.

Tak sa hukot ľadovcov plávajúcich po vode a narážajúcich do seba stal "melanchóliou zlovestného konca", čudné piskľavé zvuky neznámeho pôvodu sa stali "to, čo je pod ľadom, je posvätné" a hukot výstrelov vytvárajúcich vlny, ktoré sa používajú pri hľadaní zdrojov ropy a plynu, sa stal "mihotaním v tme". Originálne zvuky prírody a hudbu z nich vytvorenú si môžete vypočuť aj na platforme Cities and Memory na portáli Polar Sounds a album s najdôležitejšími momentmi projektu si môžete stiahnuť zadarmo. Kliknutím na ikony si môžete prezrieť mapu a zistiť, kde presne výskumníci zvuky zozbierali.

"Ak nie je možná viditeľnosť, akustické údaje nám môžu poskytnúť neoceniteľné informácie o spôsoboch rozmnožovania, migrácie a o tom, ako hluk spôsobený človekom negatívne ovplyvňuje morské prostredie.

Štúdium zvukov vody nám tiež veľa napovie o oceánoch a ich stave," hovorí o projekte Helmholtzov inštitút. Nahrávky tiež priblížia širokej verejnosti miesta, ktoré sú napriek tomu, že pokrývajú viac ako 70 percent planéty, stále do veľkej miery neznáme a tajomné.

Súvisiace články