Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Obrovská záhada: V Egypte našli starovekú indickú relikviu
Zdielať na

Obrovská záhada: V Egypte našli starovekú indickú relikviu

Pozrite si tiež archívne video o významnom objave z čias faraónov.

Našli aj nápis v sanskrite, ktorý je ešte starší ako socha.

V starovekom prístavnom meste Berenike Troglodytica na západnom pobreží Červeného mora v Egypte objavili archeológovia unikátnu sochu Budhu z 2. storočia. Tento objav nielenže vrhá svetlo na hĺbku obchodných väzieb medzi starovekým Egyptom a Indiou, ale rozpráva aj magický príbeh, ktorý spája rôzne kultúry naprieč časom.

Mesto Berenice Troglodytica, známe aj pod názvom Berenice, založil Ptolemaios II. filadelfský v rokoch 285 - 246 pred n. l. Mesto bolo v 1. a 2. storočí dôležitým obchodným centrom v rímskej ére, kde sa obchodovalo s vojnovými slonmi a exotickým tovarom, ako je korenie, polodrahokamy, textil a slonovina, medzi Indiou, Srí Lankou, Arábiou a Horným Egyptom.

Podľa egyptského ministerstva cestovného ruchu a archeológie sochu Budhu našli americkí a poľskí archeológovia. Socha s priemerom 71 centimetrov pochádza z rímskeho obdobia a zobrazuje Budhu v plášti, ktorému chýbajú pravé končatiny. Jeho hlavu obklopuje aureola znázorňujúca slnečné lúče.

Podľa doktora Mariusza Gwiazdu materiál na sochu pravdepodobne pochádza z oblasti južne od dnešného Istanbulu a podľa jednej z teórií ju vyrezali miestni indickí obchodníci a darovali ju neďalekému chrámu. Vykopávky v chráme odhalili aj nápis v sanskrite z čias rímskeho cisára Filipa Arabského (Marcus Julius Philip, 244 - 249 n. l.). Tento nápis zrejme nie je rovnako starý ako socha Budhu, ktorá je pravdepodobne oveľa staršia.

Vzťahy medzi starovekou Rímskou ríšou a Indiou boli zložité, plné obchodu, diplomacie a kultúrnej výmeny. Vzťahy sa začali už v 1. storočí pred n. l., keď sa rímski obchodníci plavili z Alexandrie cez Červené more a Indický oceán do Indie.

Obchod prekvital a do Ríma sa posielalo korenie, slonovina, drahokamy a hodváb výmenou za víno, olivový olej, sklo a kovový tovar. Rimania nazývali tieto luxusné výrobky „z Indie“, čím zdôrazňovali význam obchodu.

Rozvíjali sa aj diplomatické vzťahy. Rímsky cisár Augustus vyslal do Indie vyslancov a indickí vyslanci navštívili Rím. Tieto vzťahy rozvíjali vzájomné porozumenie a rešpekt medzi oboma ríšami.

Pozorovala sa aj kultúrna výmena. Rimania nachádzali inšpiráciu v indickej filozofii, náboženstve a umení, zatiaľ čo Indovia sa učili o rímskej architektúre a technológii.

Súvisiace články