Skoro jasno
12°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Tento nesmrteľný organizmus by mohol pomôcť osídliť Mars
Zdielať na

Tento nesmrteľný organizmus by mohol pomôcť osídliť Mars

Pozrite si tiež archívne video o simulovanej misii na Mars.

Neuveriteľná adaptačná schopnosť, dokáže prežiť tisíckrát väčšiu smrteľnú dávku radiácie a mráz.

Púštny mach, známy ako Syntrichia caninervis, dokáže prežiť aj v tých najdrsnejších podmienkach, vrátane Mohavskej púšte a Antarktídy. Vedci teraz skúmajú, či by sa mohol prispôsobiť podmienkam na Marse.

Aby to zistili, tím vedcov začal skúmať tento druh machu. Zozbierali mach z púšte Gurbantünggüt v Jutsku v Džungarsku a takmer úplne ho vysušili, čo spôsobilo, že rastlina vyschla a sčernala.

Po vystavení vlhkosti však získal svoju pôvodnú farbu už za 20 sekúnd, a to aj po 99-percentnom vysušení. Za ďalšie dve minúty sa mu vrátila plná fotosyntetická kapacita.

Vedci potom mach ponorili na 30 dní do tekutého dusíka pri teplote mínus 196 stupňov Celzia a aj potom sa dokázal zregenerovať a rásť. Odhaduje sa, že by mohol prežiť najmenej päť rokov pri teplote -112 stupňov Celzia, a pritom prežiť tisíckrát vyššiu smrteľnú dávku žiarenia ako človek.

Je pravdepodobné, že prví marťanskí kolonisti si na Červenú planétu vezmú rastliny s takouto a podobnou vysokou odolnosťou, ale dovtedy treba prekonať ešte veľa prekážok.

Čo však mesiace vesmírneho cestovania urobia s ľudským telom?

Existujú dva hlavné problémy, jedným je beztiažový stav - a to je vlastne menší problém - a druhým je kozmické žiarenie. Prvý je záťažou pre pohybový aparát, vnútorné orgány a obehový systém, ale ich poškodenie sa dá do určitej miery udržať vedomým cvičením. Radiačné žiarenie však môže spôsobiť trvalé poškodenie zdravia a je veľmi ťažké sa proti nemu chrániť, pričom je vážnym rizikom nielen vo vesmíre, ale aj na povrchu Marsu, takže pred založením prvej kolónie treba nájsť trvalé a spoľahlivé riešenie.

Súvisiace články