Zatiahnuté
Bratislava
Natália
6.10.2024
Pred dinosaurami vládli svetu príšery s hlavou v tvare záchoda
Zdielať na

Pred dinosaurami vládli svetu príšery s hlavou v tvare záchoda

Pozrite si tiež archívne video o pravekom jašterovi.

Na Zemi kedysi vládli veľmi zvláštne vyzerajúce príšery.

Každý tvor je svojím spôsobom krásny, ale nie vždy v tradičnom zmysle, čoho príkladom je monštrum, ktoré terorizovalo Zem pred 40 miliónmi rokov, dávno pred dinosaurami - svetový predátor číslo jeden mal hlavu v tvare záchoda.

Zviera s menom Gaiasia Jennyae - kliknite TU a pozrite si fotografie jeho jedinečného vzhľadu - bolo ohavnou beštiou s lebkou dlhou 60 centimetrov a vypchatou obrovskými zubami. Pred 300 miliónmi rokov žilo najmä v močaristých oblastiach a vedci sa domnievajú, že sa pohybovalo s neustále otvorenou tlamou, aby ľahšie zasiahlo nič netušiacu korisť.

Dr. Jason Pardo, výskumník z Fieldovej univerzity v Chicagu a spoluautor najnovšej štúdie o Gaiasia Jennyae, uviedol, že netvor bol oveľa väčší ako moderný človek a väčšinou žil v bažinách alebo jazerách. Doktor Pardo ako prvý použil pre toto zviera dokonalé prirovnanie:

"Trávilo svoj čas na dne močiarov alebo jazier. Malo veľkú, plochú hlavu v tvare toalety, ktorá mu umožňovala nasávať korisť hneď, ako otvorilo ústa. Malo obrovské tesáky, prednú časť jeho tlamy tvorili prakticky len obrovské zuby. Bol to obrovský dravec, ale zdá sa, že si svoju korisť nevyberal rýchlo."

Claudia Marsicano, profesorka na Univerzite v Buenos Aires a spoluautorka štúdie, bola súčasťou tímu, ktorý našiel fosílie tohto predátora na území dnešnej Namíbie. Ako profesorka hovorí, pozostatky našli v relatívne otvorenom teréne, čo bol pre nich šok, pretože keď ich uvideli, vedeli, že ide o niečo iné.

"Mali sme fantastický materiál, našli sme kompletnú lebku, ktorú sme mohli použiť na porovnanie s inými zvieratami z toho istého obdobia, čo nám umožnilo dospieť k záveru, že máme naozaj výnimočný exemplár."

Doktor Pardo vysvetlil, že hoci dnes je Namíbia geograficky súčasťou juhovýchodnej Afriky, pred 300 miliónmi rokov sa nachádzala na úplne inom mieste - na najsevernejšom cípe Antarktídy. V tom čase sa Zem nachádzala na konci doby ľadovej, čo bolo dôležité, pretože oblasť Antarktídy bývala viac močaristá, povedal.

Doktor Pardo uviedol, že Gaiasia patrila do ranej skupiny tetrapodov, skupiny stavovcov, ktorá sa neskôr rozdelila na cicavce, vtáky, plazy a obojživelníky. Vedec dodal, že archaickosť tohto živočícha je veľmi prekvapujúca, pretože jeho známi príbuzní vyhynuli už približne 40 miliónov rokov pred jeho nálezom:

"Pred 300 miliónmi rokov existovali aj iné, rovnako archaické živočíchy, ale boli oveľa zriedkavejšie, menšie a žili vo vlastnom svete. Gaiasia bola obrovská, mala relatívne veľký počet jedincov a bola dravá vo svojom vlastnom ekosystéme." 

Súvisiace články