Zatiahnuté
14°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Tisícročia staré tajomstvo o prvých ľuďoch na Zemi odhalené
Zdielať na

Tisícročia staré tajomstvo o prvých ľuďoch na Zemi odhalené

Pozrite si tiež archívne video o pravekom jašterovi.

Vedci urobili prekvapujúci objav.

Často vtipkujeme o neandertálcoch, ktorých vyhladili naši predkovia Homo sapiens. Teraz však vedci priniesli prekvapenie: neandertálci boli inteligentnejší, ako sme si mysleli.

Celé desaťročia sa predpokladalo, že Homo sapiens (človek rozumný) vyhladil ostatné rasy vrátane neandertálcov, pretože bol inteligentnejší ako oni. Hoci boli neandertálci silnejší a odolnejší voči chladu, Homo sapiens ich porazil v boji o zdroje.

NOVÝ OBJAV VRHOL NA TENTO OBRAZ TIEŇ. NEĎALEKO DEDINY PEYZAC-LE-MOUSTIER V DNEŠNOM STREDNOM FRANCÚZSKU NAŠLI ARCHEOLÓGOVIA 40 000 ROKOV STARÉ NÁSTROJE, KTORÉ NEANDERTÁLCI UPEVNILI ŠPECIÁLNYM LEPIDLOM.

Doteraz bolo známe, že neandertálci používali na prilepenie kamenných nástrojov k drevu len topoľové tyčinky. Chemická analýza piatich nástrojov nájdených na lokalite le Moustier však ukazuje, že neandertálci dokázali materiály aj miešať, aby boli použiteľnejšie. Zmiešaním bitúmenu a goethitu vznikol materiál podobný lepidlu.

VÝSKUMNÍCI TESTOVALI, NA ČO SA DÁ TENTO MATERIÁL POUŽIŤ. HOMO SAPIENS POUŽÍVAL PODOBNÝ MATERIÁL NA OSADENIE KAMENNÝCH HROTOV. KEĎ SA POUŽIJE OBYČAJNÝ BITÚMEN, JE LEPKAVÝ A ZNEČISŤUJE RUKU. KEĎ SA VŠAK ZMIEŠA S GOETHITOM, NIE JE LEPKAVÝ, ALE POSKYTUJE VEĽMI DOBRÉ PRIPEVNENIE.

Tento objav je ďalším dôkazom, že neandertálci mali pokročilejšie kognitívne schopnosti, ako sa doteraz predpokladalo. Je možné, že Homo sapiens ich neporazil len vďaka ich inteligencii, ale že svoju úlohu zohrali aj iné faktory, napríklad efektívnejšia spolupráca alebo dômyselnosť ich zbraní.

Neandertálci stále ukrývajú mnoho tajomstiev. Budúci výskum môže odhaliť ešte viac o ich vývoji a kultúre.

Súvisiace články