Skoro jasno
20°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Našla sa dlho hľadaná hrobka egyptskej kráľovnej Nefertiti?
Zdielať na

Našla sa dlho hľadaná hrobka egyptskej kráľovnej Nefertiti?

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako prevážali múmie faraónov.

Je možné, že archeológovia nedávno objavili dlho hľadanú hrobku egyptskej kráľovnej Nefertiti.

Archeológovia už roky pátrajú v okolí pyramíd a ďalších slávnych hrobiek po hrobke starovekej egyptskej kráľovnej Nefertiti, ale doteraz bolo ich úsilie márne. Nedávno však známy egyptológ Zahi Hawass urobil prekvapujúci objav. Verí, že hrobku našiel a vyrieši tak desaťročia starú záhadu.

Hawass, hviezdny egyptský profesor egyptológie, môže byť známym menom, pretože bol patrónom predchádzajúcej výstavy v tejto krajine, Tutanchamonove záhady a poklady. Egyptológ už skôr pre Newsweek povedal, že má k dispozícii vzorky DNA z múmií z 18. dynastie, faraóna Achnatona a faraóna Amenhotepa II (alebo III). Našla sa aj DNA z dvoch doteraz neidentifikovaných múmií označených ako KV21a a b.

Bola objavená aj múmia kráľovnej Nefertiti, o ktorej sa predpokladá, že bola matkou faraóna Tutanchamóna.

Hawiss dodal, že v hrobke KV35 (pohrebisko Tutanchamónovej matky) sa našla aj múmia 10-ročného chlapca. To by mohlo viesť k vyriešeniu záhady Nefertiti, keďže osoba kráľovnej je zahalená rúškom tajomstva. Potomkom sa nepodarilo získať žiadne presné informácie o jej pôvode ani smrti, miesto jej pochovania nie je známe a jej múmiu sa zatiaľ nepodarilo identifikovať.

Predpokladá sa, že mohla zomrieť náhle na chorobu, ale je tiež možné, že upadla do nemilosti.

Existuje však teória, že bola Nofernoferuaton aj Semenhkaré, ktorý bol v tom čase tajomným Achnatonovým spoluvládcom a predstavoval sa ako muž. Hawass navyše súhlasí s druhou teóriou a dokonca sa domnieva, že Nefertiti vládla Egyptu tri roky po Achnatonovej smrti pod menom Semenhkaré.

Úplnou pravdou však je, že nie všetci Hawassovmu novému objavu veria. Riaditeľ múzea Alexandrijskej knižnice Husajn Abdel Baseer povedal, že podľa neho sa Nefertitiina múmia a pôvodná hrobka nemohli nájsť v západnej časti Luxoru, pretože by to znamenalo, že v neskorších časoch by sa múmie panovníkov z Amarny presunuli do Luxoru. 

Súvisiace články