Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Najdlhšie slovo na svete je také zložité, že sa vám ohne jazyk
Zdielať na

Najdlhšie slovo na svete je také zložité, že sa vám ohne jazyk

Zdroj: FreePik

Je až zarážajúce, aké dlhé slová na svete existujú.

V slovenčine sú dlhé slová, ale " najneskomercionalizovávateľnejšieho" nie je ani zďaleka najdlhšie na svete. Dlhé slová zanechávajú na ľuďoch také stopy, že pre ne existuje špeciálny psychologický termín: hippopotomonstrosesquippedaliophobia. Tí, ktorí ňou trpia, by však svoju diagnózu asi neradi počuli.

Mnohí ľudia si myslia, že najdlhšie slovo v anglickom jazyku je "antidisestablishmentarianism", ale toto 28-písmenkové slovo nemusí byť šampiónom.

Organická chémia je plná strašidelných slov a údajne je to aj najdlhšie slovo v anglickom jazyku: 189 819 písmen, "methionyl...". a končí sa "...izoleucínom." V roku 2017 Youtuber MrBeast vyslovil celé slovo za dve hodiny. Toto slovo je úplný chemický názov bielkoviny s názvom titín, ale nie sme si istí, či je striktne presné nazývať ho týmto výrazom. Nie je v žiadnom slovníku, pretože väčšina lexikografov si myslí, že takéto výrazy sú slovné formuly a nie slová.

Ak hľadáte menej kontroverzného uchádzača, "pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis" je najdlhšie slovo v oxfordských slovníkoch. Toto 45-písmenové slovo označuje ochorenie pľúc, ale je diskutabilné, či je zaradené do pretekov, pretože ide o zriedkavo používaný termín. Niektorí tiež tvrdia, že je umelé a nevymyslel ho lekár ani vedec.

Aj v iných jazykoch nájdeme neuveriteľne dlhé slová. V nemčine sa "Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz" pýši 63 písmenami, ale v roku 2013 bol zrušený. V súčasnosti je najdlhším nemeckým slovom v slovníku "Kraftfahrzeughaftpflichtversicherung", čo znamená "poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla".

Vo waleskom jazyku je najdlhším miestnym názvom "Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllllantysiliogogogoch" s 19 písmenami.

Dlhšie slová nie sú vždy lepšie, ale je fascinujúce sledovať, ako môžu jazyky vytvárať takéto zložité výrazy. Podľa Guinnessovej knihy rekordov však rekord nedržia Nemci. V skutočnosti má najdlhšie slovo na svete 195 sanskritských znakov. To zodpovedá 428 písmenám našej abecedy. Takto vyzerá indické slovo a my vám prajeme veľa šťastia pri jeho vyslovovaní:

निरन्तरान्धकारित-दिगन्तर-कन्दलदमन्द-सुधारस-बिन्दु-सान्द्रतर-घनाघन-वृन्द-सन्देहकर-स्यन्दमान-मकरन्द-बिन्दु-बन्धुरतर-माकन्द-तरु-कुल-तल्प-कल्प-मृदुल-सिकता-जाल-जटिल-मूल-तल-मरुवक-मिलदलघु-लघु-लय-कलित-रमणीय-पानीय-शालिका-बालिका-करार-विन्द-गलन्तिका-गलदेला-लवङ्ग-पाटल-घनसार-कस्तूरिकातिसौरभ-मेदुर-लघुतर-मधुर-शीतलतर-सलिलधारा-निराकरिष्णु-तदीय-विमल-विलोचन-मयूख-रेखापसारित-पिपासायास-पथिक-लोकान्

Súvisiace články