Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V tieni pyramíd: Takto vyzerali staroegyptské toalety
Zdielať na

V tieni pyramíd: Takto vyzerali staroegyptské toalety

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako to vyzerá vnútri Cheopsovej pyramídy.

Každodenné zariadenie je pre ľudí takmer neznáme.

Asi neurobíme veľkú chybu, ak budeme tvrdiť, že poznáme veľké objavy dávnych kultúr staroveku. Vieme o papyruse, ktorý je starý takmer 4 500 rokov a prezrádza nám, ako sa stavali pyramídy, a veľa vieme aj o nálezoch slávnych múmií a sarkofágov. Ale už menej vieme o drobnostiach, ktoré sú naozaj oveľa bližšie každodennému životu.

Takým je aj toaleta, ktorú starí Egypťania používali na odvod telesných odpadov pred tisíckami rokov.

A múzeá sú preplnené týmito predmetmi, ktoré vrhajú oveľa podrobnejšie svetlo na kultúru a každodenné zvyky Egypťanov. Predmety staré viac ako 3 000 rokov nám odhaľujú bežný aspekt každodenného života a približujú nám svet starého Egypta, obyčajných ľudí a bežné činnosti.

Pre najbohatších Egypťanov boli kúpeľne v ich domoch samozrejmosťou a pre toalety bola vyhradená špeciálna miestnosť. Chudobnejšie vrstvy mali k dispozícii len skromnú drevenú stoličku. Pre bohatších sa k zložitej konštrukcii pridávalo vápencové sedadlo. Pod sedadlom sa nachádzala malá nádoba, do ktorej sa ukladal piesok a ktorý slúžil na ukladanie exkrementov, ktoré sa pravidelne vyprázdňovali.

Ako takéto zariadenie vyzerá si môžete pozrieť na obrázku v článku Ranker.

Súvisiace články