Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Kráľovná Egyptu sa prezliekla za muža: Na tróne bola 20 rokov
Zdielať na

Kráľovná Egyptu sa prezliekla za muža: Na tróne bola 20 rokov

Pozrite si tiež archívne video o tom, čo skolilo Tutanchamóna.

Keď Herodotos cestoval do Egypta, všimol si niečo zvláštne. Ženy mali nezvyčajnú moc a takmer prevyšovali mužov.

Grécky historik Herodotos veľa cestoval po krajinách obklopujúcich Stredozemné more a dokumentoval ich históriu a kultúru. Keď v piatom storočí pred naším letopočtom prišiel do Egypta, bol svedkom nezvyčajnej sociálnej dynamiky. Zatiaľ čo v jeho vlasti sa od gréckych žien očakávalo, že budú vykonávať domáce práce a dohliadať len a výlučne na domáce záležitosti, egyptská spoločnosť umožňovala ženám oveľa väčšiu slobodu.

Ženy obchodovali s poľnohospodárskym tovarom na trhu, zatiaľ čo muži tkali doma, žasol Herodotos.

Vďaka Kleopatre s magickými očami nie je až také ťažké prijať predstavu o oslobodených, mocných ženách v starovekom Egypte. Dokonca aj jemné črty Nefertitiinej busty vyžarujú autoritu a sebavedomie. Okrem Herodotových pozorovaní sa niektorí egyptológovia zasadzovali aj za rodovú rovnosť v staroegyptskej kultúre. Správy o tom, že ženy boli za svoju prácu platené rovnako ako muži, podrobnosti o zákonných právach žien a zobrazenie mocných ženských božstiev naznačujú, že išlo o neurčito feministickú kultúru, ktorá si rovnako vážila mužov aj ženy. V čase Herodotovej návštevy Egypta bolo na tróne päť žien (Kleopatra sa v 1. storočí pred Kr. delila o trón s Markom Antoniom)

Príbehy o vzostupe týchto žien k moci poukazujú na niektoré obmedzenia, ktoré boli na ženy v starovekom Egypte kladené. Hatšepsut sa viac ako ostatné vzdala svojej ženskosti, aby naplnila svoju túžbu po moci. Dcéra faraóna Tuthmosa I. sa stala kráľovnou po svadbe so svojim nevlastným bratom. Keď jej manžel po krátkej vláde zomrel, uvedomila si, že musí kuť železo, kým je horúce, obliekla si šaty mŕtveho a vyhlásila sa za nového faraóna.

Nosila mužský kožuch a falošnú bradu a prijala nové meno Maatkare.

Počas svojej dvadsaťročnej vlády zanechala dedičstvo úspechu a moci. Dohliadal na výstavbu chrámu Deir al-Bahri, jedného z divov starovekého sveta. Faraónka tiež viedla dôležité obchodné výpravy do dnešného Somálska, čo sa predtým nepodarilo žiadnej žene.

Egyptská spoločnosť však neodrážala doslova ženskú dominanciu ako dnes. Niektoré oblasti egyptského života boli z hľadiska práv žien pomerne progresívne, ale tieto výhody existovali v prevažne mužskej patriarchálnej spoločnosti. 

Súvisiace články