Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Objavili 27-tisíc rokov starú pyramídu: Ak je to pravda, zmení všetko
Zdielať na

Objavili 27-tisíc rokov starú pyramídu: Ak je to pravda, zmení všetko

Pozrite si tiež archívne video o tajomstvách egyptských pyramíd.

Veľkú diskusiu vyvolala štúdia uverejnená v archeologickom časopise, podľa ktorej má pyramída pod Gunung Padangom v Indonézii 27-tisíc rokov - čo je vekom ďaleko pred egyptskými pyramídami. Niektorí archeológovia však spochybňujú dôkazy a z nich vyvodené závery - tvrdia, že vôbec neexistujú jasné dôkazy o tom, že stavbu vytvoril človek, a nie je výsledkom prírodných procesov. Časopis Archaeological Prospection, ktorý článok uverejnil, začal v tejto veci vyšetrovanie.

Stupňovitá pyramída, ktorú nechal postaviť faraón Džoser v egyptskej Sakkáre, je stará približne 4 600 rokov, čo z nej robí najstaršiu pyramídu nielen v Egypte, ale aj na svete, aspoň pokiaľ vieme. Práve preto vyvolal taký rozruch nedávny článok, v ktorom sa tvrdí, že predchádza ďalšiu pyramídu nájdenú pod Gunung Padang v Indonézii, ktorej vek sa odhaduje na 27 tisíc rokov, čo je o viac ako 20 tisíc rokov viac ako najstaršia pyramída. Uvedené tvrdenie bolo prezentované v článku uverejnenom v časopise Archaeological Prospection 20. októbra, a keďže ide o senzačné tvrdenie, ktoré by nás prinútilo prehodnotiť časovú os ľudskej civilizácie, vyvolalo veľkú diskusiu, ktorá je zhrnutá v článku v časopise Nature.

Údajná pyramída sa nachádza v Gunung Padang na západnej Jáve v Indonézii a pozostáva z piatich stupňovitých kamenných terás na vrchole vyhasnutej sopky. Štúdia, ktorú viedol geológ Danny Hilman Natawidjajaja a jeho kolegovia, skúmala toto miesto v rokoch 2011 až 2014 pomocou rôznych techník zemskej sondy. Výskumníci identifikovali štyri stavebné fázy, pričom najnižšiu vrstvu tvorilo starostlivo vytesané lávové jadro datované do obdobia spred 27 tisíc až 16 tisíc rokov. Na ňu nadväzovali ďalšie vrstvy: jedna pred 8 000 až 7 500 rokmi (ktorá je tiež staršia ako Džoserova pyramída), po ktorej nasledovala vrchná, posledná vrstva, ktorá bola postavená pred 4 000 až 3 100 rokmi, takmer ako súčasník veľkých egyptských pyramíd.

Niektorí odborníci však tvrdia, že na prepisovanie učebníc histórie je ešte priskoro - napríklad archeológ Flint Dibble z Cardiffskej univerzity sa domnieva, že neexistujú presvedčivé dôkazy o tom, že túto pôsobivo starú pyramídu niekedy postavili ľudia. Dibble tvrdí, že pochované vrstvy mohli byť výsledkom prirodzeného zvetrávania a pohybu horniny v priebehu času.

Autori tiež opisujú objav kameňa v tvare dýky, ktorý podľa nich

"pravidelná geometria a jedinečné zloženie tohto objektu, ako aj jeho nepríbuznosť materiálov s okolitými horninami naznačujú, že ho vytvoril človek".

Dibble však tvrdí, že je nepravdepodobné, aby kameň tvarovali ľudia. Ako povedal:

"neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by ho vyrobil človek, ani nič, čo by naznačovalo, že ho vytvoril človek."

Ako sa uvádza v článku v časopise Nature, určité obavy môže vyvolávať aj spojenie štúdie s britským autorom Grahamom Hancockom, ktorý s obľubou zdôrazňuje vedecky nepodloženú a konšpiračnými teóriami opradenú myšlienku, že na našej planéte existovala (aspoň) jedna vyspelá civilizácia, ktorá však bola zničená pred 12 tisíc rokmi na úsvite doby ľadovej. Súčasné "miesto", Gunung Padang, sa už objavilo v dokumentárnom seriáli Ancient Apocalypse (2022) spoločnosti Netflix, v ktorom Hancock v 8 epizódach vysvetľuje túto teóriu. Autori predmetnej štúdie priznávajú, že Hancock tento materiál skutočne korigoval - čo vyvoláva otázky o objektívnosti prístupu k štúdii.

Podľa časopisu Nature časopis Archaeological Prospection, ktorý článok uverejnil, a jeho vydavateľ (Wiley) odvtedy začali vyšetrovanie tejto publikácie. Archeologička-geofyzička Eileen Ernenwein zo Štátnej univerzity Tennessee v Johnson City a zástupkyňa šéfredaktora časopisu, uviedla v e-maile pre Nature:

"Redaktori vrátane mňa a etický tím spoločnosti Wiley v súčasnosti skúmajú túto publikáciu z hľadiska súladu so smernicami výboru pre publikačnú etiku."

Ernenwein však odmietol komentovať presnú povahu vznesených obáv.

Súvisiace články