Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V starobylom hrade našli záhadnú mapu s pokladom
Zdielať na

V starobylom hrade našli záhadnú mapu s pokladom

Pozrite si tiež archívne video o objavoch u nás na Slovensku.

Archeológovia urobili ohromujúci objav v hĺbke dávno zabudnutého skladu. Keď rozlúštia význam záhadnej mapy, začne vzrušujúce dobrodružstvo.

Spomínate si na román Ostrov pokladov? Mapa, ktorú vymyslel autor Robert Louis Stevenson, pomáha mladému Jimovi Hawkinsovi, ústrednej postave príbehu, nájsť tajomný poklad. Mapa pomôže Jimovi a jeho spoločníkom nájsť legendárny Ostrov pokladov, kde sa nachádza poklad ukrytý slávnym pirátom Johnom Silverom. Príbeh a hľadanie pokladu boli adaptované v popkultúre a mapa pokladu sa stala ikonickým symbolom.

Teraz môže príbeh ožiť, pretože stará záhadná kamenná tabuľka, na ktorú sa dlho prášilo v sklade starobylého hradu, môže archeológov priviesť na miesto dávno strateného pokladu z doby bronzovej.

Opätovná analýza kamennej tabuľky ponúka fantastickú príležitosť na odhalenie archeologických nálezísk. Podľa profesora, ktorý viedol výskum, ide pravdepodobne o mapu pokladu. Tento objav by mohol poskytnúť nový smer odhaľovania tajomstiev doby bronzovej.

Paul du Châtellier, archeológ pôsobiaci na konci 19. storočia, ako prvý objavil obrovský kamenný fragment, ktorý pomenoval Saint-Bélec table v Bretónsku. Fascinovali ho jemne vytesané kalichy, kruhy a čiary, ktoré objavil, ale nevedel presne, čo znamenajú. Nanešťastie si tajomstvá kamennej tabuľky zobral do hrobu a po jeho smrti bola tabuľka prenesená do Francúzskeho národného archeologického múzea.

Až teraz, po sto rokoch, sa podarilo odhaliť skryté významy pravekých škrabancov. Kameň bol vyčistený a jeho obrázky sa zdieľajú v archeologických kruhoch. Odborníci vykonali dôkladnú analýzu škrabancov vrátane 3D skenovania kameňa. Takto sa ukázal význam línií a výstupkov na kameni. Vedci porovnali tieto línie a výstupky s prírodnými útvarmi v oblasti Roudouallec v Bretónsku a zistili 80 percentnú zhodu.

Mapa pravdepodobne zobrazuje pohrebnú mohylu vládcu z doby bronzovej. Tento knieža viedol malú vojenskú jednotku pri násilnom dobývaní územia. Takíto panovníci boli zvyčajne pochovaní s bronzovými dýkami, hrotmi šípov a prípadne zlatými predmetmi.

Tento objav ponúka archeológom obrovskú príležitosť preniknúť hlbšie do tajomstiev doby bronzovej a objaviť stratené poklady.

Súvisiace články