Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Strach a hrôza v morských hlbinách: Vedci objavili nové nebezpečné druhy
Zdielať na
Chill

Strach a hrôza v morských hlbinách: Vedci objavili nové nebezpečné druhy

Zdroj: FreePik

Je ľudstvo v ohrození? Hlbokomorskí výskumníci sú zdesení objavom nového parazita, ktorý hľadá hostiteľa. Odteraz sa radšej potápajte s otvorenými očami.

Prinášame vám neuveriteľne zvláštny a záhadný príbeh. Našiel sa záhadný tvor, ktorý okamžite upútal pozornosť biológov, ale nikto nevedel presne povedať, čo to je. Niektorí si mysleli, že je to červ, iní, že mäkkýš, a niektorí si dokonca mysleli, že je to krab. Všetci boli bezradní.

Až kým sa vedci z Viedenskej univerzity nepustili do hĺbky a záhadu nevyriešili. Ukázalo sa, že tento živočích v skutočnosti obsahuje dve parazitické larvy, ktoré plávajú spolu. To však nie je všetko! Tisíce organizmov v tvare spermií v jeho "bruchu" sú v skutočnosti spoločenstvom iných tvorov nazývaných "námorníci". Títo námorníci sú menšie "končatiny", ktoré plávajú vo vnútri tela živočícha.

PRÍBEH SA STAL EŠTE VZRUŠUJÚCEJŠÍM, KEĎ JAPONSKÝ FOTOGRAF RYO MINEMIZU OBJAVIL TOHTO TVORA POČAS HLBOKOMORSKEJ PLAVBY. OKAMŽITE HO ODFOTIL A NAHRAL NA SVOJE INSTAGRAMOVÉ KONTO. MILIÓNOM ĽUDÍ SA JEHO FOTOGRAFIA ZVLÁŠTNEHO TVORA VEĽMI PÁČILA.

Nikomu sa však doteraz nepodarilo identifikovať tento objav, až napokon Igor Adameyko, vývojový neurobiológ z lekárskej univerzity vo Viedni, kontaktoval fotografa Minemizuho, aby získal vzorku.

Adameyko vykonal dôkladnú analýzu vzorky a zistil, že pasažieri a námorníci patria k rovnakému druhu, a to k digeneám z čeľade Acanthocolpidae, pravdepodobne rodu Pleorchis. Zistil tiež, že úlohou námorníkov je prepraviť pasažierov cez vodu k správnemu hostiteľovi. Je to spôsobené ich spoločnými pulzujúcimi alebo skákavými pohybmi. Predstavte si, že tieto drobné tvory plávajú spolu a vytvárajú pohyby, akoby boli jedným organizmom!

Aký bude osud týchto námorníkov? Možno sa obetujú, aby umožnili pasažierom presun k novému hostiteľskému organizmu. Je tiež možné, že námorníci budú ďalej žiť v rybách, ktoré celú kolóniu skonzumujú. Keďže im chýbajú priechodné orgány, larvy sa môžu preniesť priamo do tráviaceho traktu ryby a tam sa vyvíjať.

Tento príbeh je nielen fascinujúci, ale aj šokujúci. V našom svete sa objavil nový, doteraz neznámy tvor, ktorý je obklopený tajomstvom a záhadou. Budú v hlbinách oceánov objavené ďalšie takéto zaujímavé tvory? Zistíme niekedy, čo presne je tento záhadný tvor zač? Mohol by útočiť na ľudí? Na tieto otázky môže odpovedať len čas a veda.

Súvisiace články