Jasno
13°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Záhadné vesmírne objekty: V hmlovine Oriónu objavili desiatky dvojhviezd
Zdielať na
Chill

Záhadné vesmírne objekty: V hmlovine Oriónu objavili desiatky dvojhviezd

Zdroj: NASA

Odborníci tvrdia, že pre tieto objekty, ktoré sú veľké ako Jupiter, ale nemajú žiadne hviezdy, okolo ktorých by obiehali, môže byť potrebná nová astronomická kategória. K záhade prispieva aj to, že sa z nejakého dôvodu vyskytujú vo dvojiciach.

Binárne objekty s hmotnosťou Jupitera (skrátene Jumbo) a voľnou obežnou dráhou, známe ako dvojhviezdy, boli objavené na veľkolepých snímkach zhotovených vesmírnym teleskopom Jamesa Webba. Objekty sú príliš malé na to, aby boli hviezdami, ale nespĺňajú ani tradičnú definíciu planéty, pretože neobiehajú okolo hviezdy.

Objav rozvíril pomerne čisté vody desaťročia existujúcich teórií o vzniku hviezd a planét, ktoré predpokladali, že takéto objekty veľkosti Jupitera nemohli vzniknúť v dôsledku procesov vo vnútri prachových a plynných mrakov v hmlovine.

Vesmírny teleskop Jamesa Webba často nachádza vzrušujúce veci, naposledy objavom takzvaných binárnych objektov veľkosti Jupitera, nazývaných Jumbo. Štúdia, ktorá ich opisuje, ešte neprešla vedeckým recenzným konaním, informuje Guardian. Jumbo sú vzrušujúce z niekoľkých dôvodov: po prvé, sú príliš malé na to, aby boli hviezdami, a po druhé, keďže neobiehajú okolo materskej hviezdy, nezodpovedajú tradičnej definícii planéty. Okrem toho ich samotná existencia spochybňuje súčasné teórie vzniku hviezd a planét, ktoré predpokladajú, že objekty veľkosti Jupitera nemohli vzniknúť v medzihviezdnych plynných oblakoch, ako je napríklad hmlovina v Orióne. A čerešničkou na torte je, že tieto objekty sa vyskytujú v pároch, čo je typické pre hviezdy.

Vieme o nich len to, že tieto horúce plynné objekty majú atmosféru z pary a metánu - vyzerajú teda ako planéty, ale technicky nimi nie sú. Pozoruhodné je, že tieto Jumbo, ktoré sú staré približne milión rokov, majú povrchovú teplotu približne 1 000 °C - ale v neprítomnosti centrálnej hviezdy sa rýchlo ochladzujú a môžu dokonca na krátky čas dosiahnuť obývateľnú teplotu, než sa ochladia. Keďže však ide o plynné obry, na ich povrchu sa nemôže vyskytovať kvapalná voda, takže sú vo všeobecnosti nevhodné na podporu života, ako ho poznáme.

Jumbo boli objavené v hmlovine v Orióne, vzdialenej 1344 svetelných rokov, ktorá je najbližšou masívnou hviezdotvornou oblasťou k Zemi. Hviezdy zvyčajne vznikajú, keď sa oblaky prachu a plynu v hmlovine ochladia, rozdrobia a pod vplyvom gravitácie zrútia. Najmenšie hviezdy majú hmotnosť približne 80 Jupiterov a pod touto hmotnosťou nie je jadro dostatočne husté na vodíkovú syntézu, ale podobným procesom sa môžu zrútiť aj menšie objekty vrátane slabo žiariacich hnedých trpaslíkov, niekedy nazývaných porušené hviezdy. Pod hmotnosťou približne trinásť Jupiterov však hovoríme skôr o planetárnych hmotnostiach. Teoretické modely však naznačujú, že dolná hranica objektu vznikajúceho pri gravitačnom kolapse hviezdy je približne tri až sedem hmotností Jupitera.

V minulosti boli objavené menšie objekty s voľnou obežnou dráhou a vynorila sa otázka, či vznikli na určitom mieste, alebo boli vyvrhnuté z hviezdneho systému. Súčasný objav je však oveľa ťažšie vysvetliť: boli objavené stovky objektov s hmotnosťou Jupitera, z ktorých desiatky sa vyskytli v pároch.

Profesor Matthew Bate, vedúci katedry astrofyziky na Exeterskej univerzite, ktorý sa na výskume nepodieľal, povedal:

"Neviem, ako vysvetliť veľké množstvo pozorovaných objektov. Zdá sa, že vo všetkých teóriách, ktoré boli doteraz predložené, niečo chýba. Zdá sa, že existuje mechanizmus, ktorý vytvára tieto (objekty) a na ktorý sme doteraz nepomysleli."

Takéto objavy sú pomerne vzácne. Posledné desaťročie si mnohí z nás mysleli, že tvorbe hviezd celkom dobre rozumieme. Takže toto je veľmi, veľmi prekvapivý výsledok a my sa z neho veľa naučíme."

Profesor Anthony Whitworth, astrofyzik z Cardiffskej univerzity, označil pozorovania za "úžasný výsledok" a povedal, že nie je vylúčené, že tieto dvojhviezdy mohli vzniknúť v rámci hviezdneho disku, z ktorého boli vyvrhnuté vo dvojiciach - čo by si vyžadovalo interakciu s inými hviezdami, čo nie je v hviezdnom poli hustého Oriónu nemožné.

Súvisiace články