Skoro jasno
10°
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Na poliach sa objavili zvláštne útvary: Nikto nevie, čo sú zač
Zdielať na
Chill

Na poliach sa objavili zvláštne útvary: Nikto nevie, čo sú zač

Zdroj: FreePik

Vyriešenie mysterióznych kruhov je stále veľkou záhadou.

Takzvané "rozprávkové kruhy" sa objavili ako okrúhle disky na poliach po celom svete. Záhadný pôvod tohto javu fascinuje vedcov už desaťročia, ale doteraz žiadna štúdia neprišla s kľúčom k tomu, čo sú a prečo sa tam nachádzajú.

Kruhy boli doteraz spozorované len vo vyprahnutých oblastiach púšte Namib v Južnej Afrike a na okraji západnej Austrálie. Nová štúdia však použila umelú inteligenciu na identifikáciu vegetačných vzorov pripomínajúcich tieto útvary na stovkách nových miest v 15 krajinách na troch kontinentoch. To by mohlo pomôcť vedcom pochopiť ich vznik v globálnom meradle.

V rámci novej štúdie, ktorá bola v pondelok publikovaná v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences, vedci analyzovali satelitné snímky suchej pôdy a suchých ekosystémov s nízkym množstvom zrážok z celého sveta s vysokým rozlíšením. Na nájdenie vzorov, ktoré pripomínajú tieto kruhy, použili neurónovú sieť - typ umelej inteligencie, ktorá spracováva informácie podobným spôsobom ako mozog.

Autori štúdie vycvičili neurónovú sieť na rozpoznávanie rozprávkových kruhov zadaním viac ako 15 tisíc satelitných snímok Namíbie a Austrálie. Výsledky odhalili 263 miest na Zemi, kde sa vytvorili. Tieto suché miesta boli rozmiestnené po celej Afrike (Sahel, Západná Sahara a Africký roh), zoskupené na Madagaskare a v stredozápadnej Ázii a v strednej a juhozápadnej Austrálii.

Rozprávkové kruhy nie sú jediným prírodným javom, ktorý môže v krajine vytvoriť okrúhle, opakujúce sa holé miesta. Jedným z faktorov, ktoré ich odlišujú od iných vegetačných nerovností, je dokonale usporiadaná štruktúra medzi kruhmi, uviedol Dr. Stephan Getzin, výskumný pracovník na Katedre modelovania ekosystémov na Univerzite v Göttingene v Nemecku, uvádza CNN.

Súvisiace články