Zatiahnuté
14°
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Revolučné správy NASA o Marse: Sme o krok bližšie k životu na červenej planéte!
Zdielať na
Chill

Revolučné správy NASA o Marse: Sme o krok bližšie k životu na červenej planéte!

Zdroj: Pixabay

Rover NASA Perseverance vyprodukoval na Marse 4,3 uncí dýchateľného kyslíka, čo je dostatok na to, aby dospelý človek vydržal tri hodiny. A to je len začiatok.

Marsovské vozidlo NASA Perseverance sa prvýkrát dostalo na Mars vo februári 2021, pričom jeho hlavnou úlohou bolo pomocou špeciálneho zariadenia vyrobiť na Červenej planéte kyslík. Vesmírna agentúra uvádza, že misia bola úspešná, keďže zariadenie už dokáže vyrábať kyslík. Zatiaľ síce nestačí pre obyvateľov celého mesta, ale dokáže vyrobiť dostatok kyslíka, aby mohlo šteňa bez problémov dýchať desať hodín, čo dáva vedcom veľkú nádej a nádej, že ľudia budú schopní prežiť v cudzom a neobývanom prostredí.

"Demonštráciou tejto technológie v reálnych podmienkach sme o krok bližšie k budúcnosti, keď budú môcť astronauti žiť na pevnine na Červenej planéte." povedala Trudy Kortes, riaditeľka technologických demonštrácií na Riaditeľstve vesmírnych technologických misií (STMD) NASA v centrále NASA vo Washingtone, uvádza LiveScience.

PODĽA NASA JE OXID UHLIČITÝ NA MARSE HOJNÝ A TVORÍ 95 PERCENT RIEDKEJ ATMOSFÉRY PLANÉTY. ZACHYTÁVANÍM MALÝCH MNOŽSTIEV OXIDU UHLIČITÉHO POČAS EXPERIMENTOV ZARIADENIE ROVERU MOXIE, ODSTRAŇUJE ATÓMY KYSLÍKA Z CO2 A ANALYZUJE ICH ČISTOTU PRED ICH BEZPEČNÝM ZACHYTENÍM V KAPSULE.

Zvyšok sa potom jednoducho uvoľní ako oxid uhoľnatý.

Vedci tiež tvrdia, že zariadenie na extrakciu kyslíka sa bude používať nielen na dýchanie budúcich kolonistov, ale bude tiež schopné vyrábať raketové palivo, čo umožní pozemskej vesmírnej flotile dosiahnuť ešte väčšie vzdialenosti.

Napriek tomuto malému, ale významnému kroku stojí v ceste životaschopnej kolónii na Marse ešte stále niekoľko vážnych zdravotných problémov. Na Marse je totiž taká zima, že pri priemernej teplote okolo mínus 62 stupňov Celzia by človek bez skafandra zamrzol a nízky atmosférický tlak by mu zároveň uvaril krv.

A kým sa tieto problémy neprekonajú, ľudstvo sa o výskume na Červenej planéte bude môcť dozvedieť len z informácií, ktoré rover pošle späť.

Súvisiace články