Zatiahnuté
13°
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Úžasný objav na Mesiaci: Stopy vedú na Zem
Zdielať na
Chill

Úžasný objav na Mesiaci: Stopy vedú na Zem

Zdroj: NASA

Odborníci odhalili skutočne fantastický objav o Mesiaci a Zemi.

V posledných rokoch sa rozmohlo úplné šialenstvo okolo výskumu vesmíru, fanúšikov zaujíma takmer všetko, o čo sa NASA podelí z nekonečných hlbín. V centre záujmu je najmä projekt NASA na Marse, teda hľadanie života na červenej planéte, pričom marsovské rovery Perseverance a Curiosity skúmajú aj to, čo sa mohlo stať s červenou planétou, prečo sa život nemohol vyvinúť tak ako na Zemi a kedy sa mohlo stať, že sa povrch Marsu tak zmenil.

Pozornosť Zeme sa však teraz upriamuje na Mesiac, na ktorého povrch možno čoskoro, v priebehu niekoľkých rokov, opäť vkročí ľudská noha. Tentoraz to však nie je NASA, ale Indická organizácia pre výskum vesmíru (ISRO), ktorá oznámila niečo celkom fantastické. Ich jednotka Vikram objavila na Mesiaci niečo, čo je naozaj veľmi vzrušujúce, a stopy vedú až na Zem.

Vikram zistil seizmickú aktivitu 26. augusta. Indovia mimochodom dosiahli veľký úspech, keď pristáli na Mesiaci, čím sa stali štvrtým národom v histórii dobývania Mesiaca, ktorý pristál na tomto nebeskom telese. Vikram teda teraz zistil a monitoroval jedinečný jav, lunárnu nepravidelnosť, ktorú už predtým zaznamenal seizmograf Apollo, ale teraz ju zistil znova. A Vikram bude môcť v budúcnosti poskytnúť odborníkom ešte viac informácií o týchto otrasoch.

Predpokladá sa, že mesačné otrasy nie sú spôsobené tektonickými pohybmi nebeského telesa, ale gravitačnou silou Zeme. To spôsobuje, že zemské dosky praskajú a následne sa o seba trú.

Súvisiace články