Zatiahnuté
11°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Vedci z NASA odhalili tajomstvo najzriedkavejšie skúmanej planéty Neptún
Zdielať na
Chill

Vedci z NASA odhalili tajomstvo najzriedkavejšie skúmanej planéty Neptún

Zdroj: Pixabay

Vedcom sa po prvýkrát podarilo zo Zeme objaviť záhadnú tmavú škvrnu na Neptúne. Nikdy predtým sa im nepodarilo podobne skúmať ľadového obra.

Neptún je jednou z najmenej preskúmaných planét našej slnečnej sústavy. Je ôsmou planétou našej slnečnej sústavy a od Slnka je vzdialený približne 2,8 miliardy kilometrov. Je pomenovaný podľa rímskeho boha mora kvôli svojej modrej farbe. Má 14 mesiacov, z ktorých najznámejší je Tritón. Planéta je štyrikrát širšia ako Zem a tvorí ju prevažne hustá ľadová kvapalina okolo malého skalnatého jadra.

Vzdialenú planétu zatiaľ navštívila len jedna sonda, Voyager 2, a žiadna sonda okolo nej neobieha dostatočne dlho na to, aby ju mohla podrobne preskúmať. Neptún je preto jednou z najzáhadnejších veľkých planét. Sonda NASA Voyager 2 prvýkrát zaznamenala tmavú škvrnu na Neptúne v roku 1989. O niekoľko rokov neskôr však záhadne zmizla.

"Od prvého objavu tmavej škvrny ma vždy zaujímalo, čo by tieto krátkodobé a nepolapiteľné tmavé útvary mohli byť."

- povedal Patrick Irwin, profesor na Oxfordskej univerzite v Anglicku.

Na preskúmanie tohto nezvyčajného javu Irwin a jeho tím použili údaje z veľmi kreatívne nazvaného "veľmi veľkého teleskopu" Európskeho južného observatória, aby prvýkrát pozorovali záhadnú škvrnu zo Zeme. Nebola to ľahká úloha, keďže tmavé škvrny už v minulosti zmizli.

"Som veľmi nadšený, že sa mi ako prvému podarilo odhaliť tmavú škvrnu zo Zeme."

- uviedol Irwin.

Na základe získaných údajov sa tímu podarilo usúdiť, že tmavé škvrny sú pravdepodobne výsledkom stmavnutia častíc vzduchu vo vrstve pod jasným oparom na povrchu atmosféry.

Pokrok v technológii teleskopov konečne priblížil vedcov k odhaleniu záhad atmosféry Neptúna. Objav prišiel niekoľko dní po tom, čo americkí vedci zistili súvislosť medzi kolísajúcou oblačnosťou Neptúna a slnečným cyklom.

Súvisiace články