Zatiahnuté
11°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Neptúnu hrozí, že ho odtiahne cudzia hviezda: Príde ku kolapsu Slnečnej sústavy?
Zdielať na
Chill

Neptúnu hrozí, že ho odtiahne cudzia hviezda: Príde ku kolapsu Slnečnej sústavy?

Zdroj: Wikimedia

Na to, aby sa náš svet dostal do chaosu, stačí neuveriteľne málo.

Planéte Neptún zvyčajne venujeme len malú pozornosť, pretože je to najvzdialenejšia planéta našej Slnečnej sústavy a bola objavená až v polovici 19. storočia. Modrý plynový gigant (za svoju farbu vďačí metánu vo svojej atmosfére) však môže byť oveľa dôležitejší, než sme si mysleli, práve kvôli svojej polohe.

Priemerná obežná vzdialenosť Neptúna je 30,3 AU (alebo astronomických jednotiek), čo znamená, že je to 30,3-násobok priemernej vzdialenosti od Slnka k Zemi od našej centrálnej hviezdy. Nie je teda veľmi prítulný typ a v nečakanej chvíli môže aj utiecť.

Môže sa to naozaj stať?

Podľa astronómov môže byť hviezda, ktorá prechádza v blízkosti, schopná zmeniť obežnú dráhu Neptúna, čo by logicky viedlo ku kolapsu celej Slnečnej sústavy. Stačilo by mu zmeniť len 0,1 percenta (4,5 milióna v kilometroch) a svet ako ho poznáme by sa zmenil v chaos.

Zvyšné planéty by sa pravdepodobne zrazili alebo jednoducho vyleteli zo systému – oba scenáre by mali, samozrejme, fatálne následky. Dominový efekt by pravdepodobne začal Merkúr, ktorý je najbližšie k Slnku a „prekážal“ by hlavne Jupiteru, čo by odštartovalo kataklizmu.

Ak by sa Merkúr pohol a odchýlil od svojej súčasnej dráhy, s najväčšou pravdepodobnosťou by sa zrazil s Venušou, Slnkom alebo Zemou. Je do istej miery upokojujúce, že samotný Neptún je dostatočne ďaleko od našej centrálnej hviezdy, aby bol ovplyvnený inou prechádzajúcou hviezdou.

Samozrejme, tieto zmeny by neprebehli rýchlosťou blesku, aj keď v astronomickom meradle celkom rýchlo. Spomínaná 0,1-percentná odchýlka obežnej dráhy Neptúna by napríklad určite mala vplyv na Zem aj Mars do 20 miliónov rokov.

Výskumný tím, ktorý skúmal túto desivú možnosť, vykonal 2 880 simulácií a – dobrá správa je – v 960 prípadoch sa v Slnečnej sústave nič významné nestalo. Je však znepokojujúce, že v štyroch prípadoch Merkúr zasiahol naplno Venušu, pričom v 26 prípadoch to tiež skončilo zrážkou, alebo, že jeden z tria Urán-Neptún-Merkúr opustil Slnečnú sústavu.

V nasledujúcich 100 miliardách rokov sa môže 20-krát stať, že sa cudzia hviezda odváži dostatočne blízko, aby uvrhla náš svet do chaosu. Samozrejme, nie je to veľká šanca a dovtedy nášmu Slnku skôr dôjde „palivo“, čo predstavuje oveľa väčšiu hrozbu pre prežitie našej civilizácie

Súvisiace články