Zatiahnuté
15°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Na jednej z hviezd sa tvoria vlny vysoké viac ako štyri milióny kilometrov
Zdielať na
Chill

Na jednej z hviezd sa tvoria vlny vysoké viac ako štyri milióny kilometrov

Zdroj: Melissa Weiss/Morgan MacLeod/CfA

Samozrejme, nie sú rovnaké ako ich menšie pozemské verzie, ale spôsob ich fungovania je podobný.

Astronómovia z Harvard & Smithsonian Center for Astrophysics zmapovali pomerne extrémny, aj keď pravdepodobne nie až taký zriedkavý astronomický jav spojený s takzvanou heartbeat hviezdou. Heartbeat hviezdy sú nebeské telesá, ktoré obiehajú v pároch a občas sa priblížia k sebe, keď sa pohybujú po svojich oválnych dráhach: ich vzájomná gravitačná interakcia vytvára slapový efekt, ktorý ovplyvňuje hviezdy tak silno, že dokonca mení ich tvar. Zmena tvaru spôsobuje aj zmenu svetla, ktoré možno zachytiť zo Zeme, preto sa nazývajú hviezdy s tlkotom srdca - pulzovanie svetla slabne a zosilňuje sa podobne ako tlkot ľudského srdca.

Jedným z týchto hviezd vykazuje až niekoľko stokrát väčšie kolísanie pulzácií ako zvyčajne. Zatiaľ čo úroveň kolísania jasnosti sa u väčšiny hviezd s tlkotom srdca blíži k 0,1 %, pri pozorovaní hviezdy MACHO 80.7443.1718, ako ju opisuje Harvard & Smithsonian, vedci zistili 20 % kolísanie a nedokázali toto veľké kolísanie vysvetliť. Hviezda bola preto podrobená dôkladnému skúmaniu a simuláciám s cieľom analyzovať rôzne gravitačné slapové efekty, ktoré by sa mohli vyskytnúť v dvoch hviezdnych systémoch. Simulácie naznačili, že väčšia hviezda, ktorá má takmer 35 hmotností Slnka, by mohla generovať obrovské vlny,

"také veľké, ako keby ste na seba položili tri Slnká."

- vysvetlili astronómovia.

Vlny hviezdneho materiálu, ktoré sa týčia do výšky 4,3 milióna kilometrov, stúpajú usporiadane podobne ako vlny v pozemských oceánoch, stúpajú stále vyššie a vyššie, kým sa v určitom bode nezlomia a nezrútia sa do seba, čím sa zvyšuje rýchlosť rotácie hviezdy.

Dôsledkom tejto pravidelnej udalosti je zvyšovanie jasnosti hviezdy, ktoré vedci pozorovali. Predpokladá sa, že vlny v MACHO 80.7443.1718 nie sú ojedinelé, môže existovať mnoho ďalších hviezd tohto typu, ktoré tiež zažívajú kolosálne slapové efekty. Astronómovia plánujú v ďalšom kroku svojho výskumu skúmať viac takýchto hviezd.

Súvisiace články