Zatiahnuté
14°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Vedci sú nadšení tým, čo objavil vesmírny teleskop Jamesa Webba
Zdielať na
Chill

Vedci sú nadšení tým, čo objavil vesmírny teleskop Jamesa Webba

Zdroj: Pixabay

Vesmírny teleskop Jamesa Webba objavil galaxiu po Veľkom tresku.

Vesmírny teleskop Jamesa Webba bol vypustený 25. decembra 2021. Po štarte trvalo šesť mesiacov, kým sa dostal na svoju poslednú obežnú dráhu, kde otvoril svoje obrovské pozlátené zrkadlo a slnečnú plachtu. Zrkadlo má priemer 6,5 metra, čo je trikrát viac ako má Hubblov vesmírny ďalekohľad.

Slnečná plachta je široká 21,2 metra a vysoká 14,3 metra, čím chráni teleskop pred slnečným teplom a svetlom. Vďaka tomu sa teplota teleskopu zníži na -233 stupňov Celzia, čo mu umožňuje detekovať infračervené žiarenie.

Vesmírny teleskop Jamesa Webba obsahuje štyri vedecké prístroje: kameru pre blízku infračervenú oblasť (NIRCam), spektrograf pre blízku infračervenú oblasť (NIRSpec), prístroj pre strednú infračervenú oblasť (MIRI) a astronomický interferometer pre blízku infračervenú oblasť (NIRISS).

Tieto prístroje pomôžu teleskopu skúmať širokú škálu javov vo vesmíre, ako sú atmosféry exoplanét, prvé svetlo po veľkom tresku, čierne diery a tmavá hmota. Teleskop bude schopný odhaliť aj detaily, ktoré doteraz neboli viditeľné.

Teleskop je pomenovaný po Jamesovi E. Webbovi, druhom riaditeľovi NASA v rokoch 1961 až 1968, ktorý zohral významnú úlohu pri rozvoji výskumu vesmíru. Na projekte teleskopu sa podieľajú NASA, Európska vesmírna agentúra (ESA) a Kanadská vesmírna agentúra (CSA).

Portál ScienceAlert informoval, že NASA oznámila významný objav, keďže vesmírny teleskop Jamesa Webba našiel jednu z najstarších galaxií vo vesmíre.

Tento objekt bol pozorovaný v stave, v akom sa nachádzal len 390 miliónov rokov po Veľkom tresku. Objavenie a pozorovanie raných galaxií skutočne nie je jednoduchá úloha, pričom najbežnejšia technika je založená na červenom posune. Obrázok si môžete pozrieť kliknutím sem.

Naozaj úžasné je, že svetlo z galaxie Maisie putovalo približne 13,4 miliardy rokov, kým ho zaznamenal James Webb.

Súvisiace články