Zatiahnuté
14°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
NASA sa pripravuje na bláznivý rok: Mnohí ľudia by nezvládli tento stres
Zdielať na
Video

NASA sa pripravuje na bláznivý rok: Mnohí ľudia by nezvládli tento stres

Zdroj: Pixabay

Dúfajme, že to dopadne lepšie ako predchádzajúce experimenty.

NASA zavrela štyroch dobrovoľníkov do zariadenia na simuláciu Marsu. Ak všetko pôjde podľa plánu, z experimentu sa dostanú o rok. Misia NASA Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA) je prvou z troch plánovaných simulácií života na povrchu Marsu. Posádka - vrátane mikrobiológa a lekára - prevezme úlohy astronautov ako letový inžinier, lekár, vedecký dôstojník a veliteľ, pričom bude bývať v 3D vytlačenom obydlí Mars Dune Alpha s rozlohou 158 metrov štvorcových, uvádza IFLscience.

Okrem psychickej záťaže spôsobenej niekoľkomesačným odlúčením od blízkych čelí posádka podľa výskumníkov aj ďalším výzvam. CHAPEA bude simulovať podmienky, ktorým by posádka na misii na Mars čelila, vrátane obmedzených zdrojov a komunikačných oneskorení 5 - 20 minút. Podľa NASA budú čeliť aj simulovaným poruchám zariadenia a iným "environmentálnym stresom". Posádka bude vykonávať činnosti, ako je simulácia prechádzok po povrchu Marsu a ďalší vedecký výskum.

"Simulácia je rozhodujúca pre testovanie riešení, ktoré spĺňajú komplexné potreby života na povrchu Marsu," uviedla v tlačovej správe Grace Douglas, hlavná vedkyňa pre výskum pokročilých potravinárskych technológií v Johnsonovom vesmírnom centre NASA. "Simulácie na Zemi nám pomôžu pochopiť a pripraviť sa na fyzické a psychické výzvy, ktorým astronauti čelia pred štartom."

Predchádzajúce pokusy o simuláciu dlhodobého života na inej planéte mali zmiešané výsledky. Simulácie uskutočnené v rámci projektov Scientific International Research In Unique Terrestrial Station (Projekt SIRIUS) a Mars-500 ukázali, že posádka začala žiť samostatnejšie, keď sa zvýšilo oneskorenie komunikácie. Hoci to bolo pozitívne v tom zmysle, že každá posádka na Marse by musela plniť úlohy samostatne, znepokojujúca bola frekvencia, s akou sa prerušovalo spojenie medzi astronautmi a riadením misie na zemi.

Tento experiment simulácie Marsu ponúka NASA vzrušujúcu príležitosť pochopiť a riešiť problémy spojené s dlhodobými letmi do vesmíru. Dúfame, že misia CHAPEA bude úspešná a poskytne cenné informácie pri príprave na život na povrchu Marsu.

Súvisiace články