Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Takto vymrie ľudstvo podľa Stephena Hawkinga: Vedci bijú na poplach
Zdielať na
Chill

Takto vymrie ľudstvo podľa Stephena Hawkinga: Vedci bijú na poplach

Čoskoro by sme mohli prekročiť veľmi drsnú hranicu, čoho sa vedci a klimatológovia obávajú najviac. Väčšina ľudí sa stále nezaujíma o nebezpečenstvá, na ktoré upozorňujú.

V posledných rokoch sa čoraz častejšie objavuje pojem "súdny deň" a čoraz viac ľudí sa pýta, kedy príde táto temná a ničivá udalosť. V skutočnosti sa však pod pojmom "súdny deň" zvyčajne skrývajú obavy z klimatickej katastrofy. Klimatické zmeny a globálne otepľovanie predstavujú pre našu planétu vážnu hrozbu a k tejto hrozbe prispieva mnoho faktorov.

Teória Stephena Hawkinga

Pred svojou smrťou sa touto problematikou zaoberal aj slávny fyzik Stephen Hawking. Jednou z jeho teórií bolo, že ak hviezdam dôjde energia, vesmír sa ponorí do tmy. Ďalšia súvisela s preľudnením. Hawking tvrdil, že pokračujúci rast počtu ľudí povedie k tomu, že do roku 2600 nebudeme môcť žiť vedľa seba na Zemi. Bude nás toľko, že budeme potrebovať extrémne množstvo elektrickej energie, čo premení Zem na virtuálnu ohnivú guľu. Zdôraznil, že budeme musieť urýchlene nájsť inú planétu, niečo ako Mars.

Podľa najnovších údajov, ktoré zverejnila Svetová meteorologická organizácia (WMO), sa napriek úsiliu viacerých skupín, ktorým záleží na osude sveta, zvyšuje pravdepodobnosť, že priemerná globálna teplota v najbližších piatich rokoch stúpne o 1,5 stupňa Celzia nad úroveň pred industrializáciou. Podľa spravodajského portálu BBC vedci v súčasnosti odhadujú, že existuje 20-percentná šanca, že kritická úroveň bude prekročená pred rokom 2024. Odborníci tvrdia, že obmedzenie globálneho otepľovania na 1,5 stupňa Celzia zabráni najhorším dôsledkom zmeny klímy. 

Ak nastane klimatická katastrofa, môžeme očakávať tieto dôsledky:

  • Extrémne výkyvy počasia

V dôsledku klimatickej katastrofy sa pravdepodobne zvýši počet extrémnych poveternostných javov, ako sú hurikány, suchá, záplavy a lesné požiare. Tieto udalosti majú veľký vplyv na živé organizmy, ekosystémy, infraštruktúru a život ľudí.

  • Zvýšenie hladiny morí

V dôsledku zmeny klímy sa očakáva zvýšenie hladiny morí v dôsledku topenia ľadovcov a tepelnej rozťažnosti vody. To bude mať za následok zaplavenie pobreží, kontamináciu zdrojov sladkej vody a stratu biotopov.

  • Problémy s potravinovou sebestačnosťou

Zmena klímy by mohla viesť k výrazným zmenám v poľnohospodárskej výrobe. Suchá, problémy so zavlažovaním, erózia pôdy a vlny horúčav by mohli znížiť výnosy plodín, čo by viedlo k nedostatku potravín, rastu cien a hladu.

  • Strata biodiverzity

Mnohé organizmy a ekosystémy môžu mať problémy s prežitím v súvislosti so zmenou klímy a sprievodnými katastrofami. Strata biotopov, vymieranie druhov a kolaps ekosystémov môžu spôsobiť vážne škody na biodiverzite.

  • Zdravotné problémy

Klimatické katastrofy môžu mať negatívny vplyv aj na ľudské zdravie. Extrémne vlny horúčav, suchá a záplavy zvyšujú riziko infekčných chorôb. Okrem toho nedostatok potravín, zhoršujúca sa kvalita ovzdušia a zmeny životných podmienok môžu spôsobiť celý rad zdravotných problémov.

Súdny deň nemusí byť nevyhnutne konkrétny dátum a dramatická udalosť, ale skôr proces, ktorého dôsledky pociťujeme už dnes. Pri správnych opatreniach a spoločnom úsilí však stále existuje nádej na zmiernenie a prevenciu klimatických katastrof. Prijmime potrebné kroky pre udržateľnú budúcnosť budúcich generácií.

Súvisiace články