Jasno
14°
Bratislava
Dobromila
28.10.2024
Na pláži objavili vajce ako z iného sveta: Pri pohľade zblízka zostali v šoku
Zdielať na
Chill

Na pláži objavili vajce ako z iného sveta: Pri pohľade zblízka zostali v šoku

Zdroj: Unsplash

Obávaní morskí zabijaci sú často filmovaní, ako útočia, prípadne ladne plávajú ako tichí predátori. Nasledujúce video ukazuje úplne novú stránku týchto známych živočíchov.

Žraloky sú tajomní a úžasní predátori morí. Skvele sa prispôsobili svojmu prostrediu a v priebehu miliónov rokov si vyvinuli reprodukčné stratégie na úspešné udržanie svojej populácie. Rozmanitosť, prispôsobenie sa a správanie žralokov je fascinujúca téma, ktorú teraz podrobnejšie preskúmame.

Žraloky majú mnoho rôznych reprodukčných systémov. Väčšina druhov sa zúčastňuje na heterosexuálnom rozmnožovaní, pri ktorom samce používajú svoje žiabrové orgány na prenos spermií do vajíčok samíc. Niektoré druhy žralokov sa však dokážu rozmnožovať partenogenézou, keď samička sama produkuje vajíčka bez prítomnosti samca.

Niektoré druhy žralokov hniezdia svoje vajíčka, napríklad žralok tigrí. To znamená, že vajíčka nosia v tele samice a potom sa z nich vyliahnu živé mláďatá. Ide o takzvaný "živorodý" spôsob rozmnožovania, ktorý umožňuje mláďatám vyvíjať a kŕmiť sa, kým sú ešte vo vnútri samice.

Ostatné druhy žralokov kladú vajíčka. Počas kladenia vajíčok samice vytvárajú špeciálnu schránku, nazývanú "tokofolium", v ktorej sa vyvíjajú embryá. Obal chráni vajíčka pred okolitým prostredím a predátormi. Niektoré druhy žralokov kladú vajíčka na pobreží, zatiaľ čo iné druhy, ako napríklad žralok čiernohrotý ich odkladajú do morských hlbín.

Existuje skupina druhov žralokov, ktoré nemajú tradičnú reprodukčnú stratégiu kladenia vajec alebo hniezdenia. Napríklad druhy ako žralok citrónový a žralok modrý si vyvinuli mechanizmus, ktorý sa nazýva "ochrana embrya". V tomto prípade samice nosia vajíčka vo svojom tele a embryá dostávajú živiny a kyslík priamo cez placentu. Táto metóda umožňuje úplnú ochranu a optimálny vývoj embryí v tele samice.

Rozmnožovací cyklus žralokov sa u jednotlivých druhov a jedincov líši. Samice sa zvyčajne rozmnožujú každý rok alebo raz za dva až osem rokov a zvyčajne trvá rok alebo viac, kým dozrejú ich vajíčka a vynosia mláďatá. Vzhľadom na dlhý život a pomalý rast žralokov je rozmnožovanie pomalý proces, ktorý zabezpečuje udržateľnosť populácií.

Medzi žralokmi sa často pozoruje pohlavný dimorfizmus, čiže rozdiely vo vzhľade samíc a samcov. Napríklad u žralokov modrých sú samice zvyčajne väčšie a korpulentnejšie, zatiaľ čo samce sú menšie a štíhlejšie. Tento rozdiel vo veľkosti často súvisí s reprodukčnými úlohami, keď väčšie samice dokážu lepšie kŕmiť a chrániť svoje mláďatá.

Mnohé druhy žralokov prekonávajú extrémne veľké vzdialenosti, aby splnili svoje reprodukčné ciele. Tento jav je známy ako reprodukčná migrácia. Napríklad veľký modrý žralok je známy svojou migráciou na veľké vzdialenosti naprieč oceánmi medzi miestami rozmnožovania a kŕmiskami. Toto inštinktívne správanie pomáha druhom udržiavať optimálnu rovnováhu medzi hľadaním potravy a párením.

Žraloky sa vo všeobecnosti považujú za pomalých rozmnožovateľov. To znamená, že rodia málo mláďat a mláďatá sú dlhodobo závislé od starostlivosti a ochrany svojich rodičov. Čiastočne je to spôsobené dlhou dĺžkou života a pomalým rastom žralokov.

Niektoré druhy žralokov vykazujú počas obdobia rozmnožovania sociálne správanie. Žraloky často vytvárajú rôzne sociálne vzťahy, napríklad si vyberajú partnerov na párenie, delia sa o územia rozmnožovania alebo migrujú v skupinách. Napríklad žraloky biele na Guadalupských ostrovoch sa často stretávajú a prejavujú sociálne správanie počas obdobia rozmnožovania.

Žraloky používajú rôzne reprodukčné stratégie ako reakciu na výzvy prostredia. Napríklad žralok dlhoplutvý je zástancom "R-stratégie", pri ktorej produkuje veľké množstvo vajíčok, ale má nízku mieru prežitia mláďat. Naopak, žralok modrý je zástancom stratégie "K", pri ktorej produkuje menej vajíčok, ale má vysokú mieru prežitia svojich mláďat.

Zaujímavým aspektom rozmnožovania žralokov je možnosť fenotypovej modifikácie. To znamená, že niektoré druhy žralokov umožňujú embryám meniť veľkosť a tvar tela počas rozmnožovania. Napríklad embryá žraloka portjacksonského nadobúdajú vo vajíčku špirálovitý tvar, ktorý im umožňuje ľahšie zapadnúť do škrupiny.

A tu si môžete pozrieť video žraločieho vajca, ktoré je svojimi rôznymi tvarmi a malým žralokom vo vnútri celkom ohromujúce:

Súvisiace články