Zatiahnuté
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Fantastický objav: TAKTO možno dokáže ľudstvo prežiť
Zdielať na
Chill

Fantastický objav: TAKTO možno dokáže ľudstvo prežiť

Zdroj: Pixabay

Kam ďalej, keď už Zem nebude vhodným miestom pre život? Najnovší objav dáva dôvod na optimizmus.

Všetci si kladieme otázku, čo sa s nami stane, keď sa Zem stane neobývateľnou, a čo zachráni ľudstvo pred vyhynutím.

Problémy s preľudnením, nedostatok pitnej vody, potravín, zhoršujúce sa znečistenie či ničenie ozónovej vrstvy už dnes vyvolávajú obavy u čoraz väčšieho počtu ľudí a otázka znie, kam ďalej?

Vedci objavili záhadnú exoplanétu vzdialenú len 138 svetelných rokov od Zeme, ktorá prechádza premenou, ktorá ľudstvu ponúka určitú nádej na prežitie.

Analýza exoplanéty HD-207496b odhalila, že táto hviezda má v súčasnosti 6,1-krát väčšiu hmotnosť ako Zem a 2,25-krát väčší polomer. Má plynnú atmosféru a globálny oceán alebo zmes oboch - a v budúcnosti sa môže zmenšiť a stať sa super-Zemou.

To by mohlo pomôcť astronómom rozlúštiť záhadu pozorovania exoplanét a priepastný rozdiel medzi hmotnosťou skalnatých planét väčších ako Zem a hmotnosťou plynných planét menších ako Neptún. Túto záhadnú exoplanétu však musíme podrobnejšie preskúmať, aby sme získali presnejšie informácie o jej atmosfére.

"Zistili sme, že HD-207496b má nižšiu hustotu ako Zem, takže očakávame, že vo svojom zložení má značné množstvo vody a/alebo plynu,"

- uvádzajú vedci vo vyhlásení.

"Na základe modelovania vnútornej štruktúry planéty sme dospeli k záveru, že planéta má buď obal bohatý na vodu, alebo na plyn, alebo ich zmes."

Modelovanie vyparovania odhalilo, že ak má exoplanéta atmosféru bohatú na plynný vodík a hélium, je tento stav dočasný: hviezda exoplanétu pripraví o atmosféru v priebehu 520 miliónov rokov. Je tiež možné, že atmosféra už zmizla a HD-207496b je v súčasnosti čistý vodný svet. Povrch HD-207496b by teda mohol byť súvislou vodnou plochou.

V každom prípade nám súčasný objav dáva viac dôvodov na nádej v prípade, že by ničenie Zeme pokračovalo. Otázne je, či so vznikom ďalšej Zeme, ak sa o našu planétu nebudeme starať, skôr či neskôr nezostaneme v obrovskom vesmíre sami. 

Súvisiace články