Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vedci urobili neskutočný objav: Možno našli stratenú ľudskú rasu
Zdielať na
Chill

Vedci urobili neskutočný objav: Možno našli stratenú ľudskú rasu

Zdroj: Pixabay

Vedci našli dôkaz, že hobiti, ktorých poznáme z Pána prsteňov, možno skutočne existujú.

Vedci urobili ďalší šokujúci objav a tentoraz stopy vedú na indonézsky ostrov.

V roku 2004 bol vedecký svet šokovaný, keď archeológovia objavili na indonézskom ostrove Flores skameneliny drobného druhu hominina. Tento druh z konca pleistocénu, nazývaný Homo floresiensis, bol zrejme súčasníkom skorých moderných ľudí v tejto časti juhovýchodnej Ázie. V niektorých ohľadoch sa však tento zmenšený hominin podobal australopitekom a dokonca šimpanzom.

Cieľom vedcov bolo pochopiť, ako sa moderní ľudia dostali z Ázie do Austrálie. Vykopávky však viedli k neuveriteľnému, nečakanému objavu: veľmi dobre zachovanej kostre neznámeho ľudského druhu. Dávny príbuzný bol známy ako Homo floresiensis a svojou jedinečnou stavbou tela najviac pripomínal hobitov z Pána prsteňov.

Predchádzajúce teórie predpokladali, že tento druh prežil pomerne dlho a vymrel len pred 12 tisíc rokmi, ale neskoršie analýzy zistili, že mohol vyhynúť už dávnejšie, približne pred 50 tisíc rokmi! Podľa antropológa na dôchodku z Albertskej univerzity však existujú náznaky, že hobiti žijú na ostrove dodnes.

Gregory Forth vo svojom článku uverejnenom vo vedeckom časopise The Scientist obšírne píše, že podľa neho vedci nevenujú dostatočnú pozornosť výpovediam domorodých obyvateľov, ktoré by mohli dokazovať prežitie tohto druhu. Podľa pôvodných obyvateľov ostrova Flores, žijú v miestnych lesoch ľudoopy.

Pôvodní obyvatelia hovoria o ľuďoch, ktorí sa stali zvieratami, aby sa prispôsobili novému prostrediu. Podľa Fortha by to mohol byť príklad lamarckizmu, čo je dedičnosť získaných telesných znakov.

Miestni obyvatelia označovali tieto tvory za zvieratá, pretože nemajú zložitý jazyk ani technológiu, akú majú moderní ľudia.

Napriek tomu majú veľmi podobný ľudský vzhľad, stoja vzpriamene, chodia po dvoch nohách a nemajú toľko ochlpenia na tele.

Hoci sa niektoré príbehy môžu zdať prehnané, Forth tvrdí, že viaceré svedectvá sú veľmi dôveryhodné a miestni obyvatelia údajne našli mŕtve exempláre. Antropológ sa domnieva, že by bolo vhodné zorganizovať na ostrov väčšiu vedeckú expedíciu

Súvisiace články