Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Neskutočný objav v hlbinách prehistorickej jaskyne: Najhoršie je, že ani odborníci naň nemajú odpovede
Zdielať na
Chill

Neskutočný objav v hlbinách prehistorickej jaskyne: Najhoršie je, že ani odborníci naň nemajú odpovede

Zdroj: Pexels

Tento objav je skutočnou raritou.

V minulom storočí sa podarili vzrušujúce objavy, pri ktorých odborníci a vedci našli stopy po jaskynných ľuďoch. O spôsobe života, zvykoch a ďalších príznakoch našich dávnych predkov vieme len veľmi málo, takže každý malý objav nám môže spôsobiť obrovský otras na ceste k nájdeniu odpovedí na naše otázky. V strednom Španielsku objavili jaskyňu, v ktorej sa našli stopy po neandertálcoch. V skutočnosti bola práve objavená jaskyňa plná veľmi bizarných vecí.

Vedci našli na dne jaskyne nahromadené veľké množstvo lebiek dávno žijúcich zvierat.

Samozrejme, majú otázky, ale ich odpovede sú len hypotetické. Vedci predpokladajú, že za nahromadením mohol byť nejaký kultový rituál alebo zvyk, a objav je unikátny aj v tom, že poskytuje určitý, hoci nejasný pohľad na to, ako mohli neandertálci vnímať seba a svet okolo seba, napríklad aký mohli mať vzťah k zvieratám.

Doteraz boli jedinými objavmi o neandertálcoch tie, ktoré sa týkali predovšetkým výroby nástrojov, teda materiálnych vecí. Ale to, čo našli v španielskej jaskyni Des-Cubierta, je veľmi prekvapujúce, šokujúce a približuje nás k neandertálcom.

Vedci sa s takýmito nálezmi doteraz nestretli a zdá sa veľmi pravdepodobné, že táto skupina neandertálcov, s týmito zvieracími pozostatkami žila v jaskyni spolu s nimi, takže mohli mať nejakú kultovú úlohu. 

Používali sa na rituály, alebo ako trofeje? Vedci si nad množstvom artefaktov stále lámu hlavu a na rozlúštenie bude potrebný ďalší výskum, ale dá sa predpokladať, že artefakty môžu mať kultúrny aspekt.

Súvisiace články