Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Najničivejšia zbraň je hotová: Je len otázkou času, kedy ju veľmoci nasadia
Zdielať na
Chill

Najničivejšia zbraň je hotová: Je len otázkou času, kedy ju veľmoci nasadia

Zdroj: Pixabay

V okamihu by sme sa mohli vrátiť do 18. storočia.

Naša hviezda, ktorá je nositeľkou života, Slnko, ponúka vedcom množstvo záhad a nezodpovedaných otázok. Jednou z jej zvláštnych aktivít sú periodické koronálne výrony, počas ktorých do medziplanetárneho priestoru vyvrhuje skutočnú fyzickú hmotu.

Je to spôsobené nestabilitou magnetického poľa Slnka a magnetický oblak, ktorý sa uvoľňuje do vesmíru a pohybuje sa rýchlosťou až 2 - 3 tisíc kilometrov za sekundu, môže byť pre život na Zemi mimoriadne nebezpečný, najmä kvôli sprievodným rádiovým výbojom.

Ak sa dostane do cesty Zemi, môže spôsobiť elektromagnetickú búrku, ktorá môže narušiť alebo dokonca trvalo zničiť všetko od kompasov až po najzložitejšie elektronické systémy. Nanešťastie, naša civilizácia by sa mohla okamžite vrátiť na úroveň rozvoja 18. storočia.

Takéto ničenie je možné už dnes, dokonca aj v USA, Rusku alebo Číne, a to pomocou jadrovej bomby. Jadrový výbuch vo vzdialenosti 40 kilometrov od povrchu Zeme by spôsobil elektromagnetický impulz (EMP), ktorý je neuveriteľne krátkodobý, ale mimoriadne intenzívny, čo znamená, že ak by bol riadený, mohol by v okamihu ochromiť elektrické a komunikačné siete. Takúto devastáciu by mohol spôsobiť aj prirodzene sa vyskytujúci koronálny výron, ak by boli všetky okolnosti nepriaznivé.

V správe z roku 2008 sa odhaduje, že podobná katastrofa by zabila 90 percent obyvateľov USA len za jeden rok. Odvtedy sa USA snažia v tomto smere posilniť svoje siete, ale nie sú schopné zázrakov.

Odborníci nehovoria len tak do vetra, pretože k takejto katastrofe došlo už v roku 1859, aj keď na oveľa nižšej úrovni technologického rozvoja ako dnes. Počas takzvanej Carringtonovej udalosti spôsobila intenzívna geomagnetická búrka iskrenie a dokonca aj požiare na niekoľkých telegrafných staniciach, pričom teraz by boli škody omnoho väčšie.

Mohli by sme sa pýtať, aké dôsledky by mal trvalý výpadok elektrickej energie. Samozrejme, vážne, pretože zdravotníctvo by bolo z veľkej časti odstavené, armáda by bola mimo kontroly a všetky naše moderné prístroje by sme mohli vyhodiť do koša - áno, vrátane našich smartfónov.

Prečo by to diktátorským veľmociam, totalitným režimom stálo za to? Pretože ich primárnou hodnotou nie je ekonomická prosperita, a teda blahobyt ich občanov, ale získanie kontroly nad svetom za každú cenu. Útok EMP by bol relatívne jednoduchý a rýchly a zatiaľ nevyhnutný, takže veľmoci by mali byť pripravené.

Súvisiace články