Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vedci vypočítali, kde treba stáť, ak v blízkosti vybuchne jadrová bomba
Zdielať na
Chill

Vedci vypočítali, kde treba stáť, ak v blízkosti vybuchne jadrová bomba

Zdroj: Twitter

V skutočnosti nemôžeme hovoriť o ideálnej situácii v prípade výbuchu jadrovej bomby, ale vedci robia všetko pre to, aby takáto katastrofická udalosť nikoho nezaskočila. Výskumníci z Univerzity v Nikózii tentokrát skúmali, kde sa môžete ukryť, ak sa nachádzate v budove, keď v jej blízkosti vybuchne jadrová bomba.

Ioannis Kokkinakis, výskumník v oblasti obrany a bezpečnosti, a fyzikálny inžinier Dimitris Drikakis simulovali dopad 750-kilotonovej hlavice typickej medzikontinentálnej balistickej rakety a následnú tlakovú vlnu. Nikto v dosahu ohnivej gule s polomerom približne 1 kilometra by výbuch neprežil, ale v okruhu ďalších približne 5 kilometrov by tlakovú vlnu mohol prežiť.

Počítačové simulácie ukázali, ako dokáže jadrová rázová vlna prejsť cez stojacu budovu, a ukázalo sa, že silnejšie budovy, s napríklad betónovými konštrukciami, môžu zostať stáť, kým slabšie konštrukcie budú zničené.

"Pred naším výskumom nebolo jasné, aké nebezpečenstvo hrozí ľuďom v betónových budovách, ktoré sú odolné voči tlakovým vlnám. Ukázali sme, že vysoká rýchlosť vzduchu po výbuchu aj v takýchto budovách predstavuje vážne riziko a môže viesť k vážnym zraneniam alebo dokonca k úmrtiam,"

- uviedol Drikakis.

Ako píšu v článku uverejnenom v časopise Physics of Fluids, tlaková vlna, ktorá nasleduje po výbuchu, preráža okná a dvere a rúti sa cez chodby a úzke priestory, spôsobuje, že vzduch sa odráža od stien a v rohoch sa odkláňa. V tom najhoršom prípade môže mať silu rovnajúcu sa 18-násobku hmotnosti ľudského tela.

Stále však existujú dobré spôsoby, ako minimalizovať riziká. "Najnebezpečnejšie kritické miesta v interiéri, ktorým sa treba vyhýbať, sú okná, chodby a dvere. Od tých sa treba držať ďalej a okamžite vyhľadať úkryt. Dokonca aj v prvej miestnosti, ktorú výbuch zasiahne, sa dá pred vysokou rýchlosťou vzduchu zachrániť tak, že sa človek drží v rohoch steny oproti výbuchu," povedal Kokkinakis.

Autori však zdôrazňujú, že čas medzi výbuchom a príchodom tlakovej vlny je len niekoľko sekúnd, preto je veľmi dôležité, aby ľudia čo najskôr vyhľadali úkryt. Ak tlakovú vlnu prežijete, pobyt v poškodenej budove už nie je bezpečný, pretože hrozí riziko poškodenia elektroinštalácie a požiaru a v okolí výbuchu sa zvyšuje aj úroveň radiácie, preto je potrebné okamžite vyhľadať pomoc.

Súvisiace články