Skoro jasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Štvrtý neidentifikovaný lietajúci objekt zostrelený nad vzdušným priestorom USA
Zdielať na
Chill

Štvrtý neidentifikovaný lietajúci objekt zostrelený nad vzdušným priestorom USA

Zdroj: Pixabay

Americký prezident Joe Biden bol už po štvrtýkrát v priebehu ôsmich dní nútený nariadiť zostrelenie neidentifikovaný lietajúceho objektu nad severoamerickým vzdušným priestorom. K poslednému incidentu došlo v nedeľu nad jazerom Huron v Michigane a novinárom ho potvrdila guvernérka štátu Gretchen Whitmer.

"S potešením môžem oznámiť, že bol rýchlo a bezpečne zostrelený,"

uviedla Whitmer o bezpilotnom objekte, ktorý americké ministerstvo obrany tentoraz opísalo ako "osemhrannú konštrukciu". Lietajúci objekt údajne nepredstavoval vojenskú hrozbu, ale letel vo výške 6 100 metrov, čím ohrozoval civilné letectvo.

Pravdepodobne ide o ten istý objekt, ktorý v sobotu zaznamenal radar nad vojenskými zariadeniami v Montane. Objekt, ktorý bol zostrelený v blízkosti kanadských hraníc, zasiahla raketa vypálená zo stíhačky F-16 o 14:42 miestneho času.

Zvyšky neznámeho objektu už pravdepodobne spadli do vody v kanadskej časti jazera, ale americkí vojenskí špecialisti začali okamžite pátrať po úlomkoch zničeného objektu. Snažia sa zistiť, kto mohol zariadenie ovládať a či bolo vyslané do vzdušného priestoru USA na špionážne účely.

Séria nezvyčajných udalostí sa začala 4. februára, keď americká armáda zostrelila čínsky balón nad hranicou Južnej Karolíny. Američania tvrdia, že zariadenie bolo špionážnym balónom, zatiaľ čo Čína tvrdí, že išlo len o nevinné pozorovanie počasia. Incident vyvolal napätie medzi oboma krajinami, hoci americká armáda v nedeľu uviedla, že sa jej po niekoľkých dňoch konečne podarilo obnoviť kontakt s Pekingom, hoci neuviedla, čo bolo počas rozhovoru o balóne témou rozhovorov.

Udalosti nabrali rýchly spád minulý víkend, keď v piatok došlo k likvidácii neidentifikovaných lietajúcich objektov na Aljaške a v sobotu v kanadskom Yukone, a v nedeľu sa jeden z nich objavil nad Huronským jazerom.

Podľa Glena VanHercka, generála Severoamerického veliteľstva vzdušno-kozmickej obrany (NORAD), stále nie je jasné, odkiaľ sa neidentifikovateľné objekty vzali a čo ich poháňa. VanHerck tvrdí, že nie je možné vylúčiť žiadne vysvetlenie vrátane možnosti mimozemských foriem života.