Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Hubblov vesmírny teleskop zachytil fantastickú hviezdnu dvojicu v hmlovine Orion
Zdielať na
Chill

Hubblov vesmírny teleskop zachytil fantastickú hviezdnu dvojicu v hmlovine Orion

Zdroj: Pixabay

Hubblov vesmírny ďalekohľad, ktorý spoločne prevádzkujú americké a európske vesmírne agentúry (NASA, ESA), urobil ďalší úžasný záber dvoch hviezd v hmlovine Orion.

V strede snímky je jasná premenná hviezda V 372 Orionis, zatiaľ čo v ľavom hornom rohu je viditeľný menší sprievodca. Hmlovina v Orióne je populárna oblasť tvorby hviezd, ktorá sa nachádza vo vzdialenosti približne 1450 svetelných rokov od Zeme.

Hlavnou postavou snímky je špeciálny typ hviezdy, ktorá sa nazýva premenná hviezda v Orione. Takéto mladé hviezdy prechádzajú počas svojho vývoja búrlivými zmenami stavu, ktoré astronómovia zisťujú prostredníctvom nepravidelných zmien ich jasnosti.

ESA/Hubble, NASA, J. Bally, M.

​Premenlivé hviezdy Orionu sa často spájajú s difúznymi hmlovinami, ako ukazuje tento obrázok: v hmlovine Orion sú jasne viditeľné nerovnomerné oblaky plynu a prachu.

Obrázok je založený na údajoch z dvoch Hubblových prístrojov: infračervená a viditeľná vlnová dĺžka kamier ďalekohľadu boli navrstvené tak, aby odhalili bohaté detaily tohto kúta hmloviny v Orione.

Jasné hviezdy sú obklopené difrakčnými hrotmi, ktoré vznikajú pri interakcii intenzívneho bodového zdroja svetla (napríklad svetla hviezd) so štyrmi krídlami, ktoré držia sekundárne zrkadlo vesmírneho teleskopu. 

Súvisiace články