Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Pátranie po deviatej planéte pokračuje: Potrebujeme vedieť, či existuje, mohla by byť pre nás nebezpečná
Zdielať na
Chill

Pátranie po deviatej planéte pokračuje: Potrebujeme vedieť, či existuje, mohla by byť pre nás nebezpečná

Zdroj: NASA/JPL-Caltech

Cieľom je záhadná planéta X.

Keďže Pluto bolo v roku 2006 preradené medzi trpasličie planéty, v našej Slnečnej sústave je teraz oficiálne osem planét. Už dlho však panuje názor, že záhadná deviata planéta môže existovať, ale je tak ďaleko na vonkajšom okraji, že sa len zriedkavo objavuje v blízkosti ostatných.

Táto teória dokonca našla podporu vo vedeckých kruhoch, pretože deviata planéta by mohla vysvetliť, prečo sa objekty v našej Slnečnej sústave správajú "čudne" za Neptúnom, v takzvanom vonkajšom Kuiperovom páse.

Ak existuje, obežná doba tejto záhadnej planéty by mohla byť 10 až 20 tisíc rokov. Mohla by byť podobná plynným obrom, až 4-krát väčšia ako Zem a s až 10-krát väčšou hmotnosťou ako naša planéta.

Existenciu tohto objektu, ktorý sa často označuje ako planéta X (neznáma planéta), by mohol potvrdiť obrovský teleskop, ktorý bude vypustený v blízkej budúcnosti. Prístroj bude umiestnený v Kalifornii, v oblasti bez svetelného znečistenia, a ak bude funkčný koncom roka 2024, mohol by ukončiť diskusiu o záhadnej planéte v priebehu desiatich rokov.

Kamera LSST bude snímať nočné širokouhlé zábery oblohy, ktoré sa budú analyzovať s cieľom nájsť informácie o planéte X. Mohla by tiež pomôcť vyriešiť záhady, ako je existencia temnej energie a temnej hmoty, o ktorých sa predpokladá, že zohrávajú dôležitú úlohu pri rozpínaní vesmíru.

Teleskop sa bude používať aj na štúdium Mliečnej dráhy, vďaka čomu ešte lepšie pochopíme štruktúru našej galaxie a polohu a umiestnenie hviezd v nej. Dôkazy o existencii deviatej planéty sú pomerne slabé, takže by bol skutočný zázrak, keby nový prístroj potvrdil jej prítomnosť.

Súvisiace články