Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Bol pápež Benedikt XVI. v deň svojej smrti zasiahnutý do hlavy záhadným kladivom?
Zdielať na
Chill

Bol pápež Benedikt XVI. v deň svojej smrti zasiahnutý do hlavy záhadným kladivom?

Zdroj: SITA

Emeritný pápež Benedikt XVI. zomrel 31. decembra.

Už počas sviatkov sa objavili znepokojujúce správy o mimoriadne zlom zdravotnom stave bývalého pápeža, pričom milióny veriacich sa obávali a modlili za jeho život. Ráno na Silvestra sa svetová tlač dozvedela šokujúcu správu, že pápež Benedikt XVI. zomrel.

Pápež nemeckého pôvodu zastával najvyššiu cirkevnú funkciu v rokoch 2005 až 2013. Pri rezignácii uviedol zdravotné dôvody, čo sa stalo prvýkrát za posledných 600 rokov. V súvislosti s jeho smrťou stojí za zmienku jeden dosť zvláštny vatikánsky zvyk, záhada.

Povinnosťou camerlenga - zástupcu pápeža - je určiť, kedy súčasná hlava cirkvi zomrela. Podľa bizarnej viery a legendy sa to robilo tak, že ho trikrát udreli po hlave obradným strieborným kladivom a potom ho oslovili jeho rodným menom v jeho rodnom jazyku. Ak by nereagoval a nebolo by možné nahmatať jeho pulz, camerlengo by oznámil pápežovu smrť.

V dávnych časoch bolo určenie času smrti náročnejšie a predpokladá sa, že tento zvyk sa používal aj v prípade Jána XXIII., ktorý zomrel v roku 1963. Denník Guardian pred viac ako pätnástimi rokmi informoval, že používanie strieborného kladiva sa vo Vatikáne v priebehu rokov stalo rituálnou tradíciou.

"Pokiaľ ide o strieborné kladivo, to sa skutočne používalo po stáročia na potvrdenie smrti pápeža, až kým sa táto prax neukončila v 60. rokoch 20. storočia reformami Druhého vatikánskeho koncilu."

- píše Snopes.

O smrti pápeža Jána Pavla II. v roku 2005 sa písalo aj v zahraničnej tlači, ale s protichodnými vyjadreniami. Zaujímavé je, že niektorí naznačujú, že pieseň Maxwell's Silver Hammer od Beatles má niečo spoločné s tradíciou Cirkvi.

Nástroj je údajne vyrobený z ebenového dreva a pozláteného striebra a má rozmery 22x9x2 cm. Vatikán sa k prípadu nevyjadril, iba raz povedal, že tento príbeh je mýtus.

Súvisiace články