Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Čierne diery mohli byť úplne zle pochopené: Vedci urobili prekvapujúci objav
Zdielať na
Chill

Čierne diery mohli byť úplne zle pochopené: Vedci urobili prekvapujúci objav

Zdroj: Pixabay

Nemusia byť také, aké si myslíme, že sú.

Podľa súčasných vedomostí je čierna diera oblasť priestoru, z ktorej nemôže nič uniknúť kvôli silnej gravitácii. A to ani svetlo, takže je čierna, a ak sa k nej niečo priblíži, gravitačná sila to vtiahne dovnútra a čierna diera to pohltí - dokonca aj hviezdu.

Majú rôznu veľkosť, niektoré majú priemer milióny kilometrov, ale vedci identifikovali aj jednu s priemerom 19 kilometrov. Ale čo ak je funkcia čiernych dier úplne nepochopená?

Nová štúdia naznačuje, že tieto útvary by mohli byť červími dierami, čo znamená, že kozmické brány, kľúč k cestovaniu v čase, sme mohli byť celý čas priamo pred očami. Červia diera je tenký trubicový útvar, ktorý spája vzdialené oblasti vesmíru (alebo dokonca viacero vesmírov), takže sa môžeme v okamihu presunúť z jednej časti vesmíru do druhej.

Podľa bulharských výskumníkov boli niektoré čierne diery nesprávne identifikované a v skutočnosti sú skôr bránami. Mohli by to však byť aj takzvané Einsteinove-Rosenove mosty - jednosmerné červie diery, cez ktoré sa nedá dostať späť.

Odborníci sa domnievajú, že v jadre Mliečnej dráhy sa môže nachádzať obrovská čierna diera, pozostatok po nove s názvom Sagittarius A, ktorá by mohla byť aj červia diera, ktorá otvára nové svety a dokonca by mohla umožniť príchod mimozemských bytostí k nám.

Súvisiace články