Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Našli stopy strateného kontinentu: Mohol byť domovom vyspelej civilizácie
Zdielať na
Chill

Našli stopy strateného kontinentu: Mohol byť domovom vyspelej civilizácie

Zdroj: Tripadvisor/homunculus2000

Geológovia stále objavujú na našej planéte niečo nové.

Pevniny a kontinenty našej planéty sa neustále sťahujú, takže už o niekoľko miliónov rokov bude Zem vyzerať úplne inak ako dnes. Niet divu, že existujú "stratené" kontinenty, ktoré kedysi existovali, ale potom upadli do zabudnutia.

Výskumníci objavili jednu z nich v Amerike, konkrétne pripojený k Novému svetu. Analýzou vzoriek hornín z Baffinovho ostrova, ktorý je súčasťou kanadského arktického súostrovia, zistili, že ide o starobylý kontinent, ktorý sa sformoval pred 3 miliardami rokov, ale pred 150 miliónmi rokov sa rozdelil na dve časti a potopil, hoci je stále čiastočne spojený so Severnou Amerikou.

Odborníci dospeli k záveru, že Severná Amerika, Grónsko, Labradorský polostrov a možno aj Škótsko sa nachádzajú na rôznych tektonických doskách tohto strateného kontinentu.

Niet sa čomu čudovať, pretože pred 200 miliónmi rokov existoval na našej planéte len superkontinent Pangaea, ktorý sa pred 60 miliónmi rokov rozdrobil a vytvoril súčasnú štruktúru. Samozrejme, že nie je trvalá, ale v neustálom pohybe spôsobom, ktorý nie je vnímateľný počas ľudského života.

V súčasnosti sa predpokladá, že Baffinov ostrov bol pripojený k severoamerickej doske, aspoň to naznačuje analýza vzoriek hornín. To by tiež mohlo znamenať, že vyspelé civilizácie mohli na našej planéte existovať stovky tisíc alebo dokonca milióny rokov, ale pohyb a pokles skalných dosiek znamená, že po nich pravdepodobne nikdy nenájdeme stopy.

Súvisiace články