Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prečo je Mars červený? To by ste nikdy neuhádli!
Zdielať na
Chill

Prečo je Mars červený? To by ste nikdy neuhádli!

Zdroj: Shutterstock

Preto má červená planéta túto farbu.

Pozornosť záujemcov o vesmír a vesmírny výskum sa v posledných mesiacoch pravdepodobne upriamila na Mars, keďže NASA na červenej planéte realizuje úžasne dôležitý projekt s pomocou svojho roveru Perseverance, či pomocou Curiosity. Na konci výskumu možno dostaneme aj odpoveď, či na červenej planéte bol život, a ak áno, kedy sa planéta mohla začať stávať neobývateľnou.

Je isté, že žijeme v historických chvíľach, keďže misia NASA na Marse je unikátna séria výskumov a takmer každý deň sa objaví nejaká nová správa o vývoji z červenej planéty, alebo dostaneme nejaké vzrušujúce fotografie, alebo sa vysvetlí nejaký marťanský fenomén.

Prečo je však povrch Marsu červený?

Mars je červený od železa, teda od hrdze. Prečo železo na Marse oxidovalo, je otázka, ktorá si však vyžaduje komplexnejšiu odpoveď. Predtým odborníci na túto otázku odpovedali, že železo prítomné na Marse bolo oxidované v moriach a riekach, ktoré kedysi existovali na planéte. Neskôr však odborníci prišli s teóriou, že železo sa na Mars dostalo z vesmíru a neskôr tam vplyvom ultrafialového žiarenia sčervenalo.

Súvisiace články