Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ako dlho ľudia používajú oheň?
Zdielať na
Chill

Ako dlho ľudia používajú oheň?

Zdroj: Shutterstock

Zapálenie zápalky je v dnešnej dobe úplne banálna vec, takže nám ani nenapadne, že používanie ohňa je významnejšou inováciou civilizácie ako vynájdenie auta či internetu. Vedci sa zhodujú, že bez používania ohňa by dnes človek nemohol existovať, no stále neexistuje spoločný konsenzus v tom, odkedy presne môžeme datovať tento revolučný objav.

Isté je, že človeku varenie jedla a tým aj nepriame používanie ohňa umožnilo absorbovať oveľa viac energie, čo bolo rozhodujúce pre vývoj nášho mozgu. „Udomácnenie“ ohňa spustilo aj ďalšie procesy, keďže rozšírenie obliekania umožnilo človeku vkročiť do oblastí, ktoré boli dovtedy neobývateľné. Live Science sa opýtal renomovaných výskumníkov v tejto oblasti, kedy človek začal používať oheň.

Ian Tattersall, kurátor Prírodovedného múzea v New Yorku, hovorí, že je to zložitá otázka, pretože nevieme, koľko dôkazov na podporu skorého používania ohňa prežilo, takže je možné, že jeho použitie bolo oveľa rozšírenejšie ako predpokladáme dnes. Podľa štúdie zverejnenej v roku 2016 je isté, že asi pred 400 tisíc rokmi sa oheň začal oveľa častejšie vyskytovať v Európe, na Strednom východe, v Afrike a Ázii, a preto sa vedci domnievajú, že práve vtedy sa oheň rozšíril.

Jaskyňa Wonderwerk v Južnej Afrike. Tu sú najstaršie nálezy naznačujúce použitie ohňa.

Projekt Zamani)

​To však neznamená, že naši predchodcovia nemohli používať oheň už dávnejšie, tvrdí Tattersall, o čom svedčia minimálne dva nálezy. Podľa štúdie publikovanej vo vedeckom časopise Science v roku 2012 sa v Izraeli našli stopy, že človek používal oheň už pred 800 tisíc rokmi a nálezy tu uchovávajú zvyšky sŕdc a zuhoľnatené kusy dreva. Rané stopy používania ohňa sa zachovali aj v jaskyni Wonderwerk v Juhoafrickej republike a tu nájdené zvyšky spálených kostí a rastlín môžu byť podľa paleoantropológov staré asi milión rokov. Sarah Hlubik, výskumníčka Univerzity Georgea Washingtona, uviedla, že v druhom prípade je možné vylúčiť, že bol požiar spôsobený prírodnými príčinami, keďže nálezy sa nachádzajú tak hlboko vo vnútri jaskyne, že sa dá vylúčiť, že bol spôsobený lesným požiarom.

Nepriame dôkazy naznačujú, že pračlovek mohol spoznať výhody ohňa ešte skôr. Zhruba pred dvoma miliónmi rokov sa črevá predchodcu človeka Homo erectus, začali scvrkávať, čo naznačuje, že niečo, ako napríklad varenie jedla, mu výrazne uľahčilo trávenie. V rovnakom čase došlo aj k ďalšiemu procesu  človeku vzpriamenému začal rásť mozog, čo mohlo nastať len v prípade, že mal k dispozícii viac energie ako predtým. Výskumníci z týchto dvoch udalostí vyvodili, že Homo erectus už vedome používal oheň, aby mohol uvariť jedlo.

Súvisiace články