Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vedeli ste, že na Venuši trvá deň viac ako rok? A to nie je všetko!
Zdielať na
Chill

Vedeli ste, že na Venuši trvá deň viac ako rok? A to nie je všetko!

Zdroj: NASA

Mali by sme problém, keby sme museli spraviť kalendár pre Venušu, pretože máme do činenia s menšou anomáliou.

Jeden rok na Zemi pozostáva z 365 dní a jeden deň sa skladá z 24 hodín, čo znamená, že naša planéta obehne Slnko za 365 dní a otočí sa okolo svojej vlastnej osi za 24 hodín, čo znamená, že jeden rok na Zemi je dlhší ako jeden deň. Neplatí to však pre všetky planéty našej Slnečnej sústavy, ako napríklad Venušu. Táto planéta je najpomalšie rotujúca planéta v Slnečnej sústave a je taká pomalá, že obehne okolo Slnka skôr, než sa otočí okolo svojej osi.

Venuša obehne okolo Slnka za 224,7 pozemských dní a okolo vlastnej osi sa otočí za 243 pozemských dní.

Okrem toho sa Venuša otáča v smere hodinových ručičiek (retrográdny pohyb) spôsobom, ktorý nie je veľmi charakteristický pre planéty Slnečnej sústavy (a väčšinu ostatných nebeských telies)* – odborníci zatiaľ nenašli vysvetlenie, ale predpokladá sa, že to mohlo byť spôsobené zrážkou s asteroidom, pričom obieha okolo Slnka v rovnakom smere ako ostatné planéty.

*Len Urán a Pluto sú jej v tomto partnermi, hoci tá druhá nie je planétou od roku 2006, pretože bola preklasifikovaná na trpasličiu planétu.
Povedzme si ešte pár zaujímavostí o Venuši
  • Venuša je druhá planéta Slnečnej sústavy, je teda priamym susedom Zeme, ale nehovorí sa o nej preto ako o sesterskej planéte, ale kvôli tomu, že jej veľkosť, hmotnosť a gravitačná sila sú podobné Zemi.
  • Je pomenovaná po starorímskej bohyni krásy Venuši, vďaka čomu je jedinou planétou našej slnečnej sústavy pomenovanou po ženskej postave – mimochodom, len tri trpasličie planéty majú ženské mená (Ceres, Eris a Haumea) – ale je často označovaná aj ako „Zornička“ alebo „Večernica“.
  • Venuša je po Mesiaci druhým najjasnejším objektom na nočnej oblohe, niekedy je dokonca viditeľná aj cez deň.
  • Samotnú planétu, presnejšie jej povrch, nie je možné vidieť, pretože je pokrytá nepriehľadnou vrstvou oblačnosti (obsahujúcou oxid uhličitý a kyselinu sírovú).
  • To vytvára mimoriadne silný skleníkový efekt, výsledkom čoho je povrchová teplota okolo +460 stupňov Celzia.
  • Vzhľadom na malý sklone osi rotácie Venuše (2,64°) počasie nevykazuje žiadne sezónne zmeny.
  • V dôsledku silného skleníkového efektu a atmosférického prúdenia nie je výrazný rozdiel medzi polárnymi a rovníkovými, ako aj dennými a nočnými teplotami v nižších vrstvách vzduchu.

Súvisiace články