Polojasno
19°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
TOTO je najväčšie tajomstvo varenia cestovín „al dente“
Zdielať na
Chill

TOTO je najväčšie tajomstvo varenia cestovín „al dente“

Zdroj: Shutterstock

Často počujeme výraz „al dente“, ale čo v skutočnosti znamená? V doslovnom preklade znamená „na zahryznutie“ a vzťahuje sa na cestoviny alebo ryžu, ktoré ešte nie sú mäkké, ale už nie sú ani tvrdé.

Takmer všetky cestoviny si vyžadujú varenie al dente, keďže podľa Talianov je hriechom číslo jeden, ktorého sa môžeme voči nim dopustiť, ak sa prevaria. Cestoviny al dente nie sú vôbec surové, ale vyžadujú si väčšie žuvanie.

Ako uvariť cestoviny al dente?

Čas varenia je pre všetky cestoviny iný, v závislosti od druhu a tvaru cestovín. Varenie tagliatelle alebo bucatini trvá o niečo dlhšie ako u špagiet a príprava vermicelli trvá len krátko. Pohánkové alebo celozrnné cestoviny sa zvyčajne uvaria rýchlejšie ako verzia z bielej múky.

Zásadne postupujte podľa pokynov na obale.

Výroba cestovín na „Molto al dente“ je podobná blanšírovaniu a zvyčajne sa používa, keď je potrebné cestoviny variť dvakrát alebo vložiť do rúry. Cestoviny na spôsob molto al dente by sa mali prepláchnuť pod studenou vodou, aby sa proces varenia úplne zastavil. Je dôležité si uvedomiť, že

prepláchnutie sa musí obmedziť na minimum, aby sa z cestovín nezmyl škrob!

Ako vieme, že sú cestoviny al dente?

Existujú kulinárske legendy o tom, ako sa dá zistiť, či sú naše cestoviny uvarené al dente. Niektorí hovoria, že cestovinu treba hodiť o stenu, a ak sa lepí, je hotová. Odporúčame vám, aby ste si cestoviny najskôr pozreli!

Ak je v strede biela bodka a vonkajšia strana je žltšia, pravdepodobne ste hotoví.

V skutočnosti jediný spôsob, ako zistiť, či sú cestoviny al dente, je ochutnať ich. Príprava cestovinových jedál by mala byť načasovaná tak, aby sa dali konzumovať hneď po uvarení. Ak majú cestoviny správnu konzistenciu, ihneď scedíme. Nenechávajte ich vo vode, pretože takto sa budú variť ďalej, aj keď pod nimi vypnete oheň!

Ak ich nemôžete jesť hneď, nechajte ich v sitku a prikryte čistou kuchynskou utierkou!

Dobrým riešením je aj varenie cestovín len do polovice, takže ich pred podávaním stačí vložiť na 2-3 minúty do vriacej vody, aby ste získali dokonalé jedlo.

Súvisiace články