Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Už z dvoch veľkých pív denne zostarne váš mozog o 10 rokov
Zdielať na
Chill

Už z dvoch veľkých pív denne zostarne váš mozog o 10 rokov

Zdroj: Shutterstock

Alebo dvoch pohárov vína.

Účinky nadmernej konzumácie alkoholu na zdravie sú dobre známe, ale výskum účinkov nízkej alebo miernej konzumácie je rozporuplný. Výskumníci z Pennsylvánskej univerzity a University of Wisconsin v Madisone zistili v štúdii publikovanej v časopise Nature Communications, že už veľmi malé množstvo,

dokonca aj pohár vína denne môže zmeniť štruktúru mozgu.

Výskumníci z dvoch amerických univerzít analyzovali údaje (MRI skenov) viac ako 36 tisíc ľudí v britskej Biobanke. Výsledky ukazujú, že existuje jednoznačná a rastúca negatívna korelácia medzi konzumáciou alkoholu a štruktúrou mozgu u tých, ktorí konzumujú v priemere 1-2 jednotky alkoholu denne.

Pollitrák piva alebo veľký pohár vína s objemom 1,7 dcl sa považuje za dve jednotky.

Okrem toho sa účinky konzumácie alkoholu na mozog exponenciálne zvyšujú, pretože každý ďalší nápoj konzumovaný denne má silnejší účinok ako všetky nápoje konzumované v rovnaký deň, takže každý alkoholický nápoj, ktorého sa večer vzdáme, môže výrazne znížiť starnutie mozgu.

Podľa vedcov konzumáciou jednej jednotky alkoholu denne zostarne ľudský mozog o jeden rok v porovnaní s tými, ktorí alkohol vôbec nepijú. Vypitie štyroch jednotiek alkoholu denne - dvoch pollitrákov piva/pohárov vína - vedie k zostarnutiu mozgu o 10 rokov.

Autori štúdie zdôrazňujú, že cieľom ich výskumu nebolo hľadať príčinnú súvislosť medzi konzumáciou alkoholu a zmenami v štruktúre mozgu. Na to, aby ju dokázali, sú potrebné ďalšie štúdie. 

Súvisiace články