Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Austrálii práve prebieha najväčšia sexuálna udalosť na svete
Zdielať na
Video

V Austrálii práve prebieha najväčšia sexuálna udalosť na svete

Zdroj: SITA

Už dávno nebolo tak dobre.

Správy o koralových útesoch sú zvyčajne ako väčšina klimatických zmien: negatívne a smutné.

Nasleduje príjemná výnimka!

Veľká koralová bariéra v Austrálii, ktorá je na Zozname svetového dedičstva, sa začína zotavovať z bielenia koralov, ktoré ohrozuje samotnú jej existenciu.

Je to veľkolepé: počas jednej noci koraly pri severovýchodnom pobreží Queenslandu vypustili do vôd oceánu obrovský počet spermií a vajíčok, ktoré vytvorili pestrofarebné zhluky vo vode.

Párty, ktorá začala v utorok, sa označuje za „najväčšiu sexuálnu udalosť na svete“ a má trvať dva až tri dni.
  • Koralový útes s rozlohou 348 tisíc kilometrov štvorcových prešiel od roku 1998 päťkrát ťažkým vybielením koralov, ktoré poškodilo značnú časť koralov. Tvrdia to vedci z Coral Research Institute na Univerzite Jamesa Cooka v Queenslande
  • Najmenej 80 percent koralov bolo od roku 2016 aspoň raz vážne postihnutých bielením, predovšetkým v dôsledku klimatických zmien a súvisiaceho otepľovania oceánov.
  • Naposledy bolo zaznamenané veľké množstvo bielenia na koralovom útese v roku 2020.

Morský výskumník Gareth Phillips, ktorý študuje reprodukciu v rámci projektu na monitorovanie stavu koralového útesu, uviedol, že trenie je silným dôkazom toho, že ekologické funkcie koralového útesu sú neporušené a funkčné po viac ako 18 mesiacoch obnovy. Veľká koralová bariéra už dlho nebola v takom dobrom stave.

Väčšina útesových koralov sa rozmnožuje raz za rok, niekoľko nocí po splne: koraly vylejú do vody miliardy spermií a vajíčok a oplodnené vajíčka a embryá sa prichytia na útes a vytvárajú nové kolónie.

Súvisiace články