Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Najzasneženejšie miesto planéty: Nájdete ho v Japonsku a jeho odpratávanie stojí majland
Zdielať na
Life

Najzasneženejšie miesto planéty: Nájdete ho v Japonsku a jeho odpratávanie stojí majland

Zdroj: Flickr

Aomori - hlavné mesto rovnomennej prefektúry na severe japonského ostrova Honšú, je rajom lovcov čerstvého prašana na zapadaných svahoch hôr, ale tiež miestom, kde nie je úplne jednoduché žiť.

Ročne tu napadnú metre a metre snehu. Konkrétnejšie napríklad šesť a pol metra za minulý rok. V Aomori ležiacom v japonskej horskej oblasti Tohoku žije asi 300 tisíc obyvateľov. Práve ich pokojný živor pravidelne nahlodávajú drsné snehové podmienky.

Každý rok, vďaka svojej polohe na severe, sužujú mesto a okolité hory silné snehové búrky. Tie z miesta robia jednu z najviac zasnežených oblastí na planéte. Veľkou mierou do toho prispieva aj každoročný studený front, ktorý na ostrov prúdi z premrznutého ruského Sibíru. 

Aomori

Shutterstock

​Sneh a ľad sa pre miestnych obyvateľov stali súčasťou života. Mesto Aomori veselo funguje ďalej. Leží tu najväčší prístav v prefektúre, ktorý je vstupnou bránou ostrova Honšú pre pasažierov a náklad z ďalšieho japonského ostrova Hokkaidó. Všadeprítomný sneh sa ale nevyhne ani moru. Miestne upratovacie čaty ho každý deň do ľadovej vody vysypú stovky ton. V roku 2018 mesto na odpratávanie snehu vydalo až skoro neuveriteľných 32 miliónov eur.

Aomori ročne vyhľadávajú tisíce milovníkov lyžovania vo voľnom teréne - miestne hory Hakkoda k takýmto radovánkam, vďaka prívalom čerstvého snehu, priamo vyzývajú. Komu by sa ale nechcelosk lyžami cestovať loďou, môže využiť supermoderný rýchlovlak. K dispozícii je tu aj medzinárodné letisko, ktoré denne odbaví 20 letov. Na ňom každú zimu operuje jednotka "Biely Impulz", ktorá poskytuje 35 špeciálnych pluhov a fréz na upratanie pristávacej plochy. Do akcie vyráža osemkrát denne a ranveje sú vďaka tomu pripravené prijímať ďalšie a ďalšie lietadlá s turistami.

Na návštevníkov severného japonského regiónu ale nečaká len mráz. Na miestnom trhu je možné dostať nespočetné množstvo rýb, krabov a iných morských plodov, ktorými sa tunajšie chladné vody len hemžia, a vďaka tomu sa tu každoročne stretávajú rybárske lode z celého sveta. Ohriať sa ich posádky i turisti môžu v neďalekých termálnych kúpeľoch.

Súvisiace články