Vedci ochutnali šokujúci objav z Tutanchamonovej hrobky
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: FREEPIK.com
Objav hrobky faraóna Tutanchamona šokuje svet aj po viac ako sto rokoch. Vedci v nej narazili na jedlo, ktoré prežilo tisícročia – a neváhali ho ochutnať.
Objav Tutanchamonovej hrobky zostáva aj po sto rokoch najväčšou archeologickou senzáciou 20. storočia. Howard Carter ju našiel v Egypte v čase, keď sa zdalo, že všetky významné objavy sú už minulosťou. Z púštnej hrobky sa podarilo vykopať tisíce artefaktov – od šperkov cez sochy až po samotnú rakvu mladého faraóna.
Lenže v jej útrobách sa skrýval aj objav, ktorý sa dlho obchádzal mlčaním. Archeológovia tam narazili na nádobu s medom, ktorá bola prekvapivo v perfektnom stave aj po viac než 3 000 rokoch.
Vedci boli natoľko fascinovaní, že med dokonca ochutnali – a k ich údivu chutil presne ako dnes. Tajomstvo jeho trvácnosti spočíva v nízkom obsahu vody a kyslom pH. Včely totiž premieňajú kvetový nektár na lepkavú hmotu plnú jednoduchých cukrov a uložia ho do plástov, kde sa voda postupne odparí.
Práve preto sa med považuje za jednu z mála potravín, ktoré sa nekazia – a aj po tisícoch rokov môže zostať úplne jedlé. Tento objav tak ukazuje nielen dôvtip starovekých Egypťanov, ale aj silu prírody, ktorá dokáže uchovať poklady dlhšie než akýkoľvek človek.